“Het Rooster geeft ons overzicht in de wirwar” – Paintbar

Door Eefje van den Akker 3 mei 2018

Inspirerend? Deel dit bericht!

In de alledaagse drukte is het soms moeilijk om tijd vrij te maken voor de dingen waar je door ontspant. Dingen die je eigenlijk vaker zou willen doen, maar waar je simpelweg niet aan toe komt. Met een kwast in je handen turen naar een schildersdoek en lekker creatief bezig zijn. Het is niet voor iedereen weggelegd. Maar wat als je dit nou zou kunnen combineren met een glas wijn in de ene hand de kwast in je andere, op een ontspannen zaterdagavond met vrienden? Vanuit dat idee werd Paintbar opgericht, een succesformule die inmiddels alweer drie jaar bestaat, met events door het hele land. Paintbar werkt met tientallen zzp’ers die op flexibele wijze moeten worden ingepland. “Voor ons is Het Rooster echt het overzicht in die wirwar van dingen die geregeld moeten worden,” aldus Linda Nellen, event coördinator bij Paintbar.

Met je eigen schilderij naar huis

Op een industrieterrein buiten Amersfoort ligt het kantoor van Paintbar, verstopt tussen autodealers en wasstraten. Maar zodra de deur naar het kantoor geopend wordt, springen de vele schilderijen en gekleurde banners direct in het oog. Aan bureaus wordt druk gebeld en overlegd. “We organiseren creatieve avondjes door het hele land, overal hebben we plekken waar onze schilderevents plaatsvinden. Ons doel is eigenlijk om heel Nederland aan het schilderen te krijgen,” lacht Linda.

Wie direct terugkrabbelt bij de gedachte aan een schilderworkshop hoeft niet bang te zijn: op deze avonden wordt er op een toegankelijke manier voor gezorgd dat iedereen mee kan schilderen. “Deelnemers kiezen online een schilderij uit dat ze willen schilderen en op een avond geeft een van onze zzp’ers vervolgens uitleg over hoe dit schilderij geschilderd moet worden. Ondertussen staat entertainment voorop: het moet leuk en gezellig zijn, onder het genot van een hapje en een drankje. En op het einde van de avond verlaat je het cafe met een leuk schilderij onder de arm.”

Een formule die goed blijkt aan te slaan. Paintbar organiseert naast openbare events ook familiedagen, vrijgezellenavonden en zakelijke events, vertelt Nellen. “Op die manier bedienen we een heel divers en groot publiek. Daarnaast bieden we zoveel mogelijk schilderijen aan zodat mensen echt een keuze kunnen maken in waar ze het gaan doen en wat ze precies gaan doen.” Om deze faciliteiten te kunnen aanbieden is een grote groep zzp’ers nodig die de avonden leiden.

Het Rooster is echt ons platform

Naast de aansturing van Paintbar zelf moet er tenslotte ook geholpen worden bij het creatieve proces van de deelnemers. “Hiervoor werken we met tientallen kunstenaars die het leuk vinden om zo’n avond te leiden en te helpen bij het maken van zo’n schilderij. Iedere kunstenaar heeft ook weer een ander schilderij dat hij kan onderwijzen. Juist de grote groep artiesten vergt een systeem dat meer overzicht geeft.

“Je moet je voorstellen: op elke locatie moeten we een artiest hebben die ook het schilderij kan uitleggen waarvoor de mensen zich hebben ingetekend. Om dit roostertechnisch al in goede banen te laten lopen heb je wel een degelijk systeem nodig. Met een Excel-bestandje lopen de zaken al snel in de soep.” Het Rooster is voor Paintbar daarbij niet alleen een manier om werknemers in te roosteren, het is eigenlijk hun platform geworden, legt Linda uit. “We plaatsen er in feite al onze werkinformatie op. Los van de events waar mensen zichzelf op moeten inroosteren is het een vorm om de zzp’ers – de kunstenaars- te briefen. We geven aan hoeveel gasten er op een event zullen verschijnen, welke materialen er nodig zijn en welke bedrijfswagen ze daarvoor moeten gebruiken. Daarnaast plaatsen we informatie over trainingen en houden we alles bij in de kalender in Het Rooster. Het is alles in een!”

Net als veel andere gebruikers van Het Rooster vertelt Linda hoe ook Paintbar ooit begon met een Excel-bestand. “Dat liep al snel uit op een grote chaos! Daarom zochten we een programma dat onze behoefte om uitgebreid dingen te kunnen noteren beantwoordde. Een ander roosterprogramma viel om die reden ook af: wij willen overal dingen kunnen toevoegen, kanttekeningen kunnen plaatsen of afbeeldingen uploaden. Het Rooster bood ons die mogelijkheid wel.”

Meedenken

Alhoewel Linda en haar medewerkers graag gebruik maken van Het Rooster blijft ze altijd wel meedenken over eventuele aanpassingen of toevoegingen in het systeem. “Ik mail bij een nieuwe update ook wel eens suggesties. Het leuke is dat die mogelijkheid er ook daadwerkelijk is: Lennart Pilon denkt echt mee, wanneer ik niet tevreden ergens over ben of nog iets mis, helpt hij heel gericht een oplossing te vinden.” En zo hoopt Linda dat naast het toenemende aantal verschillende schilderijen en events van Paintbar, er ook steeds meer mogelijkheden komen in Het Rooster.

Inspirerend? Deel dit bericht!

Alrijne Zorggroep: “We hebben nu alle zesentwintig roostergroepen in één programma!”

Door Minke Thieme 15 augustus 2019

Verder lezen