7 voordelen van zelfroosteren: betere werk-privé balans, betere resultaten en meer

Door Merel Lamboo 11 maart

Zelfroosteren – wij zijn er fan van. Da’s maar goed ook, want we hebben een systeem gebouwd waarmee medewerkers van uiteenlopende organisaties zichzelf kunnen inroosteren. Maar waarom zijn wij zo enthousiast over zelfroosteren? In dit artikel delen we 7 voordelen van zelfroosteren, ongeacht wat voor medewerkers je hebt.

Laten we beginnen bij het begin: wat is zelfroosteren? Zelfroosteren gebeurt wanneer medewerkers zelf (je verwacht het niet) aangeven wanneer ze komen werken. Je maakt als organisatie een overzicht of indeling van wanneer er gewerkt moet worden, en je medewerkers of vrijwilligers tekenen in op de dagen en tijden die voor hen werken.

Waar komt zelfroosteren vandaan?

Zelfroosteren is hip, maar niet nieuw. Het gerucht gaat dat zelfroosteren is geïnitieerd door een Zweedse professor/chirurg, die X aantal mensen nodig had per shift. Hij schreef op wanneer er hoeveel mensen moesten zijn, en liet het aan zijn team om te bepalen wie er wanneer kwam.

Het mooie is dat het een win-win situatie creëert: de professor had elke dag genoeg mensen om mee te werken, en de mensen konden zelf bepalen op welke dagen ze kwamen werken. Zo kwam er ineens meer ruimte voor een privé leven: meer tijd voor de kinderen, de zorg voor je zieke oma, je sportregime, enzovoorts.

Na dit experiment wilden de medewerkers van de professor dan ook niet terug naar een “normaal” rooster, waarin voor je wordt bepaald wanneer je werkt. De werk-privé balans lag ineens op tafel: hoe belangrijk zijn alle onderdelen van je leven eigenlijk?

1. Werk-privé beter in balans

Als je het als organisatie belangrijk vindt dat je medewerkers een betere balans hebben tussen werk en privé, is zelfroosteren dus heel interessant. Je geeft mensen de ruimte om dat wat zij belangrijk vinden, ook echt belangrijk te maken. Met stip op één in de lijst van voordelen van zelfroosteren staat dan ook: een betere werk-privé balans.

Nog meer voordelen zijn:

2. Doordat mensen meer vrijheid krijgen om hun eigen (werk)tijden te bepalen, zijn ze vaak meer tevreden over en betrokken bij de organisatie waar ze voor werken. Nogal wiedes, want er wordt je niet verteld wat je moet doen. Dat vinden toch veel mensen wel fijn.

3. Door die hogere tevredenheid schiet ook de productiviteit omhoog. Mensen hebben zin om (voor je) te werken!

4. Minder verzuim en ziekte: doordat mensen zin hebben om te werken, is er minder verzuim. Doordat mensen beter voor zichzelf kunnen zorgen, worden ze minder ziek. Eindstand: minder kosten voor verzuim en ziekte. Let op: dit voordeel is vooral interessant voor organisaties die medewerkers door (moeten) betalen als ze ziek zijn.

5. Resultaatgericht werken wordt belangrijker

Als je als organisatie wil gaan zelfroosteren, zul je merken dat je als organisatie moet bepalen ‘wat’ er moet gebeuren, en de medewerkers of vrijwilligers de vrijheid geven om het ‘hoe’ zelf in te vullen. Je zult de resultaten die je wilt behalen dan wel superhelder moeten hebben én dit goed kunnen communiceren aan de mensen die de resultaten (voor je) moeten behalen. Wat een voordeel op zichzelf is, want zonder heldere prioriteiten en communicatie wordt het toch niks.

6. Meer overzicht (mits je met een goed systeem werkt): als je het goed aanpakt, zie je in één oogopslag welke diensten er “gevuld” zijn en welke er nog open staan. Als je als organisatie al moet bijsturen bij het roosteren, scheelt dit dus enorm veel werk omdat je alleen de openstaande tijdslots nog maar hoeft te vullen.

7. Het scheelt je een planner (tenminste, als alles goed gaat). Afhankelijk van het type organisatie dat je hebt wil je wellicht nog steeds iemand die de boel een beetje in de gaten houdt, maar er hoeft in ieder geval niet meer iemand full-time met de planning bezig te zijn. Dat maakt ruimte (en geld) vrij voor andere belangrijke taken!

De voordelen van zelfroosteren

Dit zijn, volgens ons, de grootste voordelen van zelfroosteren. Wat is volgens jou het grootste voordeel? Deel het met ons in de comments!

Foto: Sincerely Media on Unsplash

 

Klantinterview Slot Zuylen

Door Madelon Lucas 14 september

Verder lezen