TOCH WEER THUISWERKEN? ZO HOUD JE DE MOED ERIN

Door Merel Lamboo 17 december

Nog net op de valreep van 2020 kondigde Rutte aan dat we weer “op slot” gaan. Iedereen moet weer zoveel mogelijk thuiswerken. De reacties daarop zijn niet voor de poes: van winkeliers die toch-wel-nee-toch-niet opengaan tot werkgevers die dreigen met ontslagen als je aangeeft thuis te willen werken. Ja echt, ze bestaan. Ik snap dat de rek eruit is, dat we niet meer zo enthousiast zijn over dat hele thuiswerken. En toch: het moet. Daarom een paar tips van een fervente thuiswerker – voor jezelf én voor je werkgever – om de moed erin te houden.

Nu besef ik dat ik redelijk wat privileges heb als het aankomt op thuiswerken. Ik heb geen kinderen, ben eigen baas en had al lang voor de thuiswerk-verplichting een soort van thuiskantoor. Lees: ik zit in de woonkamer, maar kan wel kiezen tussen “op m’n laptop” of “op de desktop”. Daarnaast woon ik in een stille wijk dicht bij natuurgebieden waar ik makkelijk even naartoe kan wandelen voor een frisse neus, zonder teveel mensen tegen te komen.

Hoe houd je het thuiswerken leuk?

Maar ook ik merk dat de rek eruit is. De muren komen op me af – zeker na een paar dagen preventieve quarantaine. Mijn spiksplinternieuwe kantoor staat te verstoffen, want ik deel het met anderen en kan er dus niet naartoe. De investering van Zoom heb ik er inmiddels wel uit, maar ik kan m’n eigen hoofd niet meer zien! Kortom: ook ik moet m’n best doen om het thuiswerken leuk te houden. Dit zijn een paar dingen die mij daarbij helpen.

Tip 1: Werk in kortere sprints

Als ik helemaal in the zone zit kan ik uren doorwerken. Als ik dan weer opkijk van m’n scherm is mijn koffie koud en zijn mijn ogen uitgedroogd. Daarom probeer ik vaker in korte sprints te werken: 55 minuten full-focus is mijn sweet spot, daarna ga ik meestal even iets anders doen. De (af)was, een rondje lopen, een dansje in de woonkamer. Het is even uitvogelen waar jouw sweet spot zit, maar het is het waard! Door de tijd waarin je werkt te verkorten, vergroot je je focus. Hierdoor ben je productiever.

Tip voor mensen met kinderen: sluit jezelf gedurende die sprints echt even op/af. Spreek met je partner, als die er is, af dat jullie afwisselen: de een bij de kids en de ander een uurtje werken, en dan andersom. Of verdeel het in ochtenden en middagen, wat voor jullie werkt (en wat er mogelijk is).

Tip 2: Trek je thuiskloffie aan – of uit.

Deze moet ik even uitleggen. Namelijk: op sommige dagen vind ik het heeeeeerlijk om in m’n joggingbroek te werken – of in m’n unicorn onesie. Lekker comfortabel, geen knellende banden die me eraan herinneren dat ik al te lang niet in de sportschool ben geweest. Maar, na een paar weken ben ik er HE-LE-MAAL klaar mee. Dan trek ik wél “iets moois” aan, omdat het me motiveert. Raar, maar waar. Ook hier is het een beetje stoeien met wat voor jou werkt, maar ik raad je aan het allebei eens te proberen.

Tip 3: Bouw een fijne thuiswerkplek

Na drie dagen aan de keukentafel heb je last van je nek, en na twee weken op de bank kun je nieuwe kussens halen. Mijn tip: bouw een echte werkplek. Zet je laptop op ooghoogte (als je geen officiële standaard hebt werken een paar dikke boeken ook prima), werk met een muis en een los toetsenbord. Ook fijn: scoor een blauw-licht-filter-bril als je ineens meer met schermen werkt!

Tip voor werkgevers: kijk eens of er ruimte is in het jaarbudget om je mensen een fijne bureaustoel te laten uitkiezen, of een zit-sta-bureau. Al is het maar een laptopstandaard. Hier scoor je punten mee!

Tip 4: Neem vakantie

Gekke tip, ik weet het. Maar de kerstvakantie komt er aan, dikke kans dat je toch al een vakantie had geboekt. Pak dat moment ook echt even om tot rust te komen. Het is verleidelijk om thuis “aan” te blijven en even snel die ene klus op te pakken. Doe maar niet. Het is een raar jaar geweest, waarin er veel is gebeurd. Van sommige dingen zul je niet direct “last” hebben, van andere wel. Gun jezelf op z’n minst een paar dagen zonder werk om alles effe te laten bezinken. En geniet daarvan!

Tip 5: voor als thuiswerken echt geen optie is

Is thuiswerken voor jou en je bedrijf écht geen optie? Laat ons je dan helpen. We zorgen er graag voor dat jullie veilig en gereguleerd aan het werk kunnen blijven. Stuur ons een berichtje om te kijken wat we voor jullie kunnen betekenen!

Wat is jouw tip om de moed erin te houden bij het thuiswerken?

Photo by Prateek Katyal on Unsplash

Klantinterview Theater Het Postkantoor

Door Madelon Lucas 16 april

Verder lezen