Ontdek de 7 voordelen van zelfroosteren

Door Merel Lamboo 5 oktober

Zelfroosteren – wij zijn er fan van. En dat is maar goed ook, want met Het Rooster kunnen medewerkers van uiteenlopende organisaties zichzelf inroosteren. Maar waarom zijn wij zo enthousiast over zelfroosteren? Hieronder delen we 7 voordelen van zelfroosteren. Ongeacht of je met vaste medewerkers of vrijwilligers werkt.

Laten we beginnen bij het begin: wat is zelfroosteren? Zelfroosteren gebeurt wanneer medewerkers zelf (je verwacht het niet) aangeven wanneer ze komen werken. Je maakt als organisatie een overzicht of indeling van wanneer er gewerkt moet worden en je medewerkers of vrijwilligers tekenen in op de dagen en tijden die voor hen werken

Waar komt zelfroosteren vandaan?

Zelfroosteren is hip, maar niet nieuw. Het gerucht gaat dat zelfroosteren is geïnitieerd door een Zweedse professor/chirurg, die een X aantal mensen nodig had per shift. Hij schreef op wanneer er hoeveel mensen moesten zijn en liet het aan zijn team om te bepalen wie er wanneer kwam.

Het mooie is dat het een win-win situatie creëert: de professor had elke dag genoeg mensen om mee te werken en de mensen konden zelf bepalen op welke dagen ze kwamen werken. Zo kwam er ineens meer ruimte voor een privéleven: meer tijd voor de kinderen, de zorg voor je zieke oma, je sportclub, enzovoorts.

Na dit experiment wilden de medewerkers van de professor dan ook niet terug naar een ‘normaal rooster, waarin voor je wordt bepaald wanneer je werkt. De werk-privé balans lag ineens op tafel.

Werk-privé beter in balans

Als je het als organisatie belangrijk vindt dat je medewerkers een betere balans hebben tussen werk en privé, is zelfroosteren dus heel interessant. Je geeft mensen de ruimte om dat wat zij belangrijk vinden, ook echt belangrijk te maken. Met stip op één in de lijst van voordelen van zelfroosteren staat dan ook: een betere werk-privé balans.

Nog meer voordelen zijn:

Tevredenheid en betrokkenheid verbetert

Doordat mensen meer vrijheid krijgen om hun eigen (werk)tijden te bepalen, zijn ze vaak meer tevreden over en betrokken bij de organisatie waar ze voor werken. Nogal wiedes, want er wordt je niet verteld wat je moet doen. Dat vinden toch veel mensen wel fijn.

 

Productiviteit stijgt

Door die hogere tevredenheid schiet ook de productiviteit omhoog. Mensen hebben zin om (voor je) te werken!

 

Minder (ziekte)verzuim

Doordat mensen zin hebben om te werken, is er minder verzuim. Er is een betere balans tussen werk en privé , waardoor mensen beter voor zichzelf kunnen zorgen, waardoor ze minder snel ziek worden. Eindstand: minder kosten voor verzuim en ziekte. Let op: dit voordeel is vooral interessant voor organisaties die medewerkers door (moeten) betalen als ze ziek zijn.

 

Resultaatgericht werken wordt belangrijker

Heb je als organisatie besloten om te gaan zelfroosteren, dan ben je genoodzaakt te bepalen ‘wat’ er moet gebeuren. Hierbij moet je de medewerkers of vrijwilligers de vrijheid geven om het ‘hoe’ zelf in te vullen. De resultaten, die je wilt behalen, moet je dan wel superhelder hebben. Bovendien is het daarbij belangrijk dat je deze goed communiceert aan de mensen die de resultaten (voor je) moeten behalen. Wat een voordeel op zichzelf is, want zonder heldere prioriteiten en communicatie wordt het toch niks.

 

Meer overzicht

Pak je dit vanaf het begin goed aan, dan zie je in één oogopslag welke diensten er ingevuld zijn en welke er nog open staan. Moet je als organisatie al bijsturen bij het roosteren, dan scheelt dit dus enorm veel werk omdat je alleen de openstaande tijdslots nog maar hoeft te vullen. Uiteraard geldt dit alleen als je met een goed systeem werkt.

 

Het bespaart je een planner

Tenminste, als alles goed gaat. Afhankelijk van het type organisatie dat je hebt, wil je wellicht nog steeds iemand die de boel een beetje in de gaten houdt, maar er hoeft in ieder geval niet meer iemand fulltime met de planning bezig te zijn. Dat maakt ruimte (en geld) vrij voor andere belangrijke taken!

 

De voordelen van zelfroosteren

Dit zijn, volgens ons, de grootste voordelen van zelfroosteren. Wat is volgens jou het grootste voordeel? Zijn we nog ene belangrijke vergeten?

Klantinterview Theater Het Postkantoor

Door Madelon Lucas 16 april

Verder lezen