3 redenen om succes te vieren met je vrijwilligers

Door Lennart Pilon 20 januari

Je bevind je met je goede voornemens in druilerig januari. Tijd voor het gewone leven, doe maar weer normaal – december is uitbundig genoeg geweest. Herkenbaar? Jammer! Want ook januari wemelt van de successen, en die moet je vinden en vieren. Vooral als je in een vrijwilligersorganisatie werkt. Maar waarom eigenlijk? Ik geef je drie redenen waarom het zo enorm belangrijk is, en daarna een extra tip om het af te maken.

1. Succes vieren en delen zorgt voor nog meer succes

Aandacht voor een succes zorgt ervoor dat al je vrijwilligers een positief gevoel meekrijgen. Het teamgevoel wordt versterkt, want een succes heb je met de hele organisatie. Het zorgt voor een winning mood, voor verbinding en voor mooie verhalen. Grote kans dat je vrijwilligers het er met hun vrienden, kennissen en collega’s over hebben. En, wist je dat de meeste mensen graag bij de winnaars willen horen? Enorm handig, als je nieuwe vrijwilligers zoekt!

 

2. Het laat zien dat je actief kijkt of je dichterbij het doel van je organisatie komt.

Elke vrijwilligersorganisatie heeft een doel, een intrinsieke motivatie om te doen wat je doet. En als je dichterbij dat doel komt, heb je een hele goede reden om iets te vieren. En natuurlijk zijn er nog veel meer dingen te bedenken:

  • Heb je een restaurant voor een speciale doelgroep? Vier het aantal maaltijden dat je verkocht hebt, en de drukstbezochte maaltijd.
  • Heb je 100 likes op Facebook? Vieren!
  • Ben je een museum? Vier de nieuwe collectie. En de 1000e bezoeker. Met je bezoekers natuurlijk, en vooral met je vrijwilligers.
  • Is er een nieuwe vrijwilliger begonnen? Laat het je hele team weten.
  • Run je een inloophuis? Vier dat je elke dag open bent geweest!

 

3. Het laat zien dat je vrijwilligers niet alleen als `roostervulling` ziet.

Door het actief vieren van successen en mijlpalen laat je je vrijwilligers zien dat je hun inzet waardeert. Vier dat iemand een jaar in dienst is, en dat iemand 25, 50 of 100 keer gewerkt heeft. Daarmee laat je merken dat je je vrijwilligers ook als individu ziet, en zijn of haar unieke bijdrage op prijs stelt.

 

Extra tip: maak een podium om het succes te vergroten!

Succes zorgt voor meer succes. Zorg er dus voor dat iedereen het mee krijgt. Een kaartje is leuk voor de persoon in kwestie; aandacht tijdens een dienst voor een 10 jarig jubileum wordt iederéén gezien. Ook door de mensen die er nog maar net zijn. En dat kan alleen maar voor je werken. Komen je mensen niet zo vaak bij elkaar? No worries – stuur ze een nieuwsbrief die wemelt van succes. 

Dit blog is ook verschenen op www.zorgwelzijn.nl.

Zorg voor meer betrokkenheid met zelfroosteren

Door Madelon Lucas 11 juni

Verder lezen