Beter in je vel in een gekraakt zwembad

Door Lennart Pilon 6 juli

Midden in de Haagse wijk Segbroek staat een monumentaal en markant pand. Een pand met geschiedenis. Ooit was dit het grootste overdekte zwembad van Europa! Menig Hagenaar heeft hier zijn zwemdiploma gehaald: De Regentes.

 

Vanwege hoge onderhoudskosten besloot de gemeente in 1995 om het pand te slopen. Een groep buurtbewoners had andere plannen. Ze kraakten het pand en begonnen een theater, de Nieuwe Regentes. In goede samenwerking met de gemeente: een van de krakers is later zelfs uitgeroepen tot Held van Den Haag.

In 2013 stopte de subsidie voor Theater de Regentes en dreigde het doek voor het theater te vallen. En opnieuw greep de buurt in. Actieve buurtbewoners hebben de schouders eronder gezet en kregen het voor elkaar om het pand open te houden.

Sytske Geertsma is sinds 2013 betrokken bij De Nieuwe Regentes. “Bij de doorstart was er geld voor het pand, maar niet voor personeel. De enige manier om open te blijven was met vrijwilligers. Dus zo gezegd, zo gedaan. Eind 2013 zijn we gewoon begonnen, en nu lopen er ongeveer 110 vrijwilligers rond. Ze doen alles: horeca, achter de balie, in de techniek, productie, bedrijfsleiding, programmering. Inmiddels gaat het zo goed dat er weer 10 betaalde krachten lopen. Grotendeels betaald uit verhuur, recettes en horeca, en voor een deel met projectsubsidies van Fonds 1818.”

Het theater is in, van, voor, door en met de buurt. Daarom wordt er heel divers geprogrammeerd: films, concerten, theater. En ook voor schoolvoorstellingen en zakelijke evenementen kan je er terecht.

“Elke week, elke dag is anders. Dat is heel leuk maar soms ook complex. Bijvoorbeeld als je een rooster wil maken. We hadden eerst een omslachtig systeem. Het was traag en kostte veel tijd. Met Het Rooster gaat het klaarzetten van de diensten nu heel makkelijk. En de vrijwilligers roosteren zichzelf in. Verantwoordelijkheid ligt bij hen, en dat werkt heel prettig. We hebben nul klachten, en dat zegt iets. Nieuwe mensen pakken het ook uit zichzelf op. Ik kan mij niet herinneren dat iemand vragen had.”

Sytske vertelt enthousiast verder. “We maken het leven in Segbroek leuker. Dat willen we graag uitstralen. Welke wijk heeft nou een volledig theater met 350 plaatsen! We organiseren van alles: bluesclubs, concerten voor peuters en ook elk jaar een talentenjacht. De beste uit de buurt krijgt een optreden op People’s Stage op Parkpop!”

“Het is hier een fijne plek om te werken, ik leer iedereen uit de wijk kennen. We willen allemaal één ding: DNR laten voortbestaan. En als vrijwilligerscoördinator heb ik de mooie taak om voor iedereen een plek te vinden. Sommige mensen komen als besteding van hun dag, anderen hebben een fulltimebaan. We hebben eigenlijk geen doorsnee vrijwilliger.”

“Ja, ik vind het belangrijk om je in te zetten voor je omgeving. Iedereen wordt dan wat socialer. Daarom willen we voor iedere vrijwilliger een warm bad zijn. Iedereen kan hier zichzelf zijn. Ook als je even niet zo lekker in je vel zit. Zodat je wat beter in je vel kan raken. En waar beter dan in het theater!”

 

3a1269f2a8e5c48d3c38ac4c7a547d207cd69a5c

Toekomstgerichte oplossing voor het plannen van vrijwilligers en personeel

Door Pascal Dijkman 9 april

Verder lezen