De beste bibliotheek van Nederland werkt met Het Rooster

Door Minke Thieme 5 december

Dbieb, de bibliotheek in Leeuwarden is dit jaar bekroond tot de beste bibliotheek van Nederland. Het is de meest openbare plek van stad en dorp. Waar je zonder drempel naar binnen kunt lopen. Om inspiratie op te doen, om te lezen, te ontdekken, te leren of om mensen te ontmoeten.

De Nor & De Lik

“Je moet niet raar opkijken als je verwezen wordt naar ruimtes met namen als ‘de nor’, ‘de lik’ of ‘de juut’”, vertelt Tineke Vermaning, roostercoördinator van dbieb. “De vestiging Leeuwarden is sinds vorig jaar gevestigd in de oude gevangenis, de Blokhuispoort. De namen van de ruimtes doen eer aan de oude functie van het gebouw. “Leeuwarden is dit jaar bekroond tot de beste bibliotheek van Nederland. We hebben in totaal zes vestigingen in de gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel. Ik ben verantwoordelijk voor de roosters van de vrijwilligers in alle vestigingen en werk ook nog gewoon op de werkvloer”, legt Tineke uit.

Een rooster voor vrijwilligers ontbrak

“We werken in totaal met ongeveer vijftig vrijwilligers. De meeste werken in de vestiging Leeuwarden, en er zijn twintig vrijwilligers die verspreid over de overige filialen werken. We hadden alleen een rooster voor de medewerkers in dienst, maar dat hadden we niet voor de vrijwilligers. We deden een poging om de vrijwilligers ook in te roosteren in Topdesk, maar dit zorgde voor de nodige problemen. Niemand kon zien wanneer en waar iemand ingeroosterd was. We maakten daarvoor een Excel bestandje die we ophingen. Het gebeurde nog weleens dat er iemand ontbrak of dat er onduidelijkheid was wanneer iemand aanwezig moest zijn,” vertelt Tineke.

Zelfroosteren is een succes

“We gingen op zoek naar een rooster voor de vrijwilligers en kwamen via via terecht bij Het Rooster. We werken veel met flexdiensten, dus het was in het begin wel wat uitzoekwerk. Gelukkig is er altijd snel contact en worden we goed geholpen om het naar onze wensen aan te passen. Het werken met Het Rooster levert mij ontzettend veel tijdswinst op en het werkt heel prettig. Het is hartstikke mooi dat iedereen zichzelf inroostert. Als er een dienst nog openstaat, dan wordt dat vaak vanzelf ingevuld. Heel soms hebben we nog een invaller nodig als er geen vrijwilliger beschikbaar is, maar dat gebeurt bijna nooit meer,” besluit Tineke haar verhaal.

Klantinterview Theater Het Postkantoor

Door Madelon Lucas 16 april

Verder lezen