De laatste tip voor je van start gaat

Door Minke Thieme 28 maart

Als we bij klanten komen voor een aftrap met het team, komt aan het eind vaak dezelfde vraag. Heb je nog een laatste tip voor ons? Eigenlijk geef ik dan altijd dezelfde tip: wees een beetje lief voor elkaar.

Zelfroosteren is niet zo moeilijk, maar er verandert wel van alles. De grote lijn is meestal snel duidelijk, het plan van aanpak zo gemaakt. Iedereen heeft er zin in en staat in de startblokken. Dan komt de praktijk, voor het ‘echie’.

Het team moet het rooster zelf gaan aanpakken en dat kan best spannend zijn. Niet in het minst voor de roostermaker. Zouden ze het wel echt doen? Nemen ze de verantwoordelijkheid en gaat het allemaal wel goed? Zelfroosteren is een mooie les in loslaten. Dat moet je ook maar durven!

Niet alleen je medewerkers en vrijwilligers doen het voor het eerst, ook voor de roosteraars is het nieuw. En zoals bij alles wat je voor het eerst doet: een foutje maken hoort erbij.

Zoals het aanpakken misschien niet altijd bij iedereen in een keer lukt, zo lukt het loslaten op dag één soms ook niet meteen 100%. En dat is helemaal ok. Verandering kost tijd.

Het helpt als je dat bij elkaar kan zien. Dat je niet meteen geïrriteerd of boos wordt als er iets niet helemaal goed gaat. Dat je ziet dat de ander het ook aan het proberen en aan het leren is. Dat je het daar gewoon over kan hebben, en dat het dan wel goed komt.

Wees een beetje lief voor elkaar.

Klantinterview Museum IJsselstein

Door Madelon Lucas 22 juli

Verder lezen