Fietsmaatjes Teylingen – “Samen in beweging tegen eenzaamheid”

Door Jasper Kars 1 februari

Nederland is een echt fietsland, een Hollands straatbeeld zonder fietsen valt bijna niet voor te stellen. Maar voor sommige mensen in ons land is fietsen helemaal niet zo’n vanzelfsprekendheid. Vijf jaar geleden richtte Jan Burgmeijer, met zijn vrouw Tekla, daarom Fietsmaatjes op. Het initiatief is voor ouderen, mensen met een beperking of tijdelijke blessure die graag samen met een vrijwilliger willen gaan fietsen op de speciale duofiets.

Inmiddels is het eerste lustrum achter de rug en is het dus al weer vijf jaar geleden dat Jan op het idee kwam om Fietsmaatjes Teylingen te beginnen. Hij zag in zijn eigen gemeente, en ook daarbuiten, dat er behoefte was aan leuke buitenactiviteiten voor ouderen of mensen met een beperking. En welke sportieve , leuke en sociale activiteit past daar in ons vlakke land beter bij dan fietsen?

Fietsmaatjes

Met dat idee startte hij samen met zijn vrouw in ‘zijn’ Teylingen het mooie initiatief. “Fietsmaatjes wil zeggen dat we twee groepen aan elkaar koppelen, de ene groep bestaat uit mensen met een bewegingsbeperkingen of slechthorendheid, die niet vaak meer buiten komen en niet makkelijk fietsen; hierdoor raken ze geïsoleerd. De andere groep is wel mobiel en doet vrijwilligerswerk, maar wil daarmee wel actief en in de buitenlucht zijn,” zo legt de Fietsmaatjes Teylingen-bedenker uit.

Samen vormen de mensen uit de eerste groep en uit de tweede groep de maatjes. Ze fietsen met z’n tweetjes op de speciale duofietsen, waar Fietsmaatjes Teylingen er momenteel 7 van in bezit heeft, door het mooie landschap van de Bollenstreek. “De vrijwilliger neemt het initiatief en vraagt: zullen we gaan fietsen?” Via Het Rooster kunnen ze dan vervolgens een duofiets reserveren en voor je het weet rijden de maatjes met het wind in de haren door de regio.

“Wij zorgen ervoor dat alles in orde is. Dat er een match is tussen de gasten en de vrijwilligers. Zowel qua persoonlijkheid, als op gebied van de afstanden die worden afgelegd.” Zelf fietst Jan ook wel eens mee als vrijwilliger, maar door zijn drukke bestaan niet elke week.

Flexibele vrijwilligers

Vanaf het begin waren er genoeg enthousiaste vrijwilligers die aangaven graag te gaan fietsen met een maatje: “Het slaat aan bij de doelgroep en onze vrijwilligers zijn erg trouw, mensen blijven erbij betrokken omdat ze het gewoon leuk vinden.” Er komen dan ook nog steeds veel nieuwe aanmeldingen bij, terwijl het aantal afmeldingen laag blijft.

“De vrijwilligers zijn enorm flexibel. Tweederde van de vrijwilligers is jong-gepensioneerd en het andere gedeelte bestaat vooral uit mannen en vrouwen met een parttime baan.” Het enthousiasme van de betrokkenen overheerst: “We krijgen eigenlijk alleen maar positieve reacties van zowel vrijwilligers als de gasten. Je staat weer in contact met anderen en met een maatje is het gezelliger.”

Om het hoofd financieel boven water te houden, iets dat gezien de prijs van de fietsen alleen al lastig is, kan Fietsmaatjes Teylingen op de steun van verschillende organisaties rekenen. “We krijgen veel steun van bedrijven, kerken en enkele gemeenten.” Een duofiets kost zo’n 12.000 euro, best een kostenplaatje als je je bedenkt dat er 6 duofietsen zijn en ook nog een rolstoelfiets.

“Je staat weer in contact met anderen en met een maatje is het gezelliger.”

Groeiproces

Het succes in Teylingen zorgde ervoor dat Fietsmaatjes de afgelopen jaren is uitgebreid naar andere gemeenten. “We hebben het uitgedragen aan zeven gemeenten, zoals bijvoorbeeld Noordwijk en Leiderdorp. Daarnaast zijn we nog met meer partijen bezig want we willen het verder uitbreiden.” Het Oranje Fonds steunt Fietsmaatjes inmiddels in hun verdere groeiproces.

“Ik krijg daar zelf ook trainingen en maak deel uit van het groeiprogramma, zodat we het landelijk kunnen gaan uitdragen.” Volgens Jan is het belangrijk dat mensen in beweging komen tegen eenzaamheid. Fietsmaatjes is daarbij een geweldig en passend initiatief.

Het Rooster

Naast dat de vrijwilligers de fietsen via Het Rooster kunnen reserveren, een erg belangrijk onderdeel van het Fietsmaatjes-concept, helpt de applicatie Jan en Fietsmaatjes Teylingen nog op andere manieren.

“Binnen een jaar hadden we behoefte aan zoiets. We groeiden behoorlijk en het ouderwetse roosteren ging gewoon niet. We hebben het eerst nog een tijdje via Google Calendar gedaan, dat kwam dan ook in de agenda’s terecht, dat was zo omslachtig.” Via het internet vonden we deze mogelijkheid. Het voldoet zeker aan alle verwachtingen”, zo verklaart de Fietsmaatjes Teylingen-initiatiefnemer. “Het helpt ons om beter het overzicht te bewaren en brengt de juiste rust en structuur. Voor ons is dat heel handig.”

“Zeker als wij landelijk gaan groeien willen wij Het Rooster ook verder uitbreiden en die potentie heeft het zeker in zich; we hebben daar genoeg ideeën over.”

Aandacht

Fietsmaatjes blijft dus groeien maar de persoonlijke aanpak is nog steeds de basis. De vastberaden Jan Burgmeijer onderstreept het belang van persoonlijke aandacht. Zowel voor de vrijwilliger als de gast. “Een goede organisatie is van belang, maar ook dat de fiets technisch in orde is en het gevoel hebben dat je met alles kan aankomen. Zodat het klopt en dat iedereen zich, naast dat het gewoon erg leuk is om samen te fietsen, gesteund voelt.”

“Zodat iedereen zich, naast dat het gewoon erg leuk is om samen te fietsen, gesteund voelt.”

Vakantieplanning versus personeelsplanning

Door Madelon Lucas 23 april

Verder lezen