Hoe richt je een rooster in?

Door Lennart Pilon 3 augustus

‘Even het rooster maken’. Het klinkt zo makkelijk, en toch is het lastiger dan het lijkt. Drie tips om het makkelijker te maken:

1. Zorg voor een logische volgorde in het rooster
In veel roosters begint niet iedereen op dezelfde tijd. Een handig trucje is om de diensten te sorteren op begintijd. In de rooster-tabel zie je dan in de linker kolom de dienst die als eerste begint, en rechts de dienst die als laatst begint. Zo leest je het rooster veel natuurlijker.

2. Geef dezelfde dienst dezelfde naam, en verschillende diensten een verschillende naam
Heb je bijvoorbeeld twee bardiensten in de sportkantine, met dezelfde tijden en werkzaamheden, noem ze dan gewoon allebei bardienst. Begint de ene dienst eerder dan de ander, zorg dan dat dat in de naamgeving duidelijk is. Bijvoorbeeld vroege bardienst, of bardienst 1 en bardienst 2.

3. Geef diensten een logische naam
Als voorbeeld een restaurant: beter dan namen als 15 uur, 16 uur en 17 uur zijn namen als kok, hulpkok en gastheer-/vrouw. Dan weten je mensen meteen waar ze op intekenen. In het rooster is duidelijk te zien hoe laat een dienst begint. En, als je je mensen serieus neemt, kan je er op vertrouwen dat ze dat zelf in de gaten hebben.

rooster naamgeving

 

Als je met je muis over de naam van de dienst gaat, zie je meteen de tijden er bij staan.

Extra tip: kies korte namen voor je diensten. In plaats van gastheer-/vrouw kan je ook kiezen voor host. Dat ziet er duidelijker uit in het rooster.

Toekomstgerichte oplossing voor het plannen van vrijwilligers en personeel

Door Pascal Dijkman 9 april

Verder lezen