Je waarde vinden bij De Kruidhof

Door Lennart Pilon 9 november

“Wacht even, er rennen 160 kinderen in de tuin!” Ik ben in gesprek met Hester Braaksma van Botanische tuin De Kruidhof. Ze zoekt even een rustig plekje en gaat vol enthousiasme van start.

“We hebben een educatieve speeltuin, met speeltoestellen, een kabelbaan en veel water. Daar komt niemand droog uit. Het is soms net een pretpark!”

De Kruidhof is in 1930 begonnen als proeftuin voor boeren. Er werden bestrijdingsmiddelen getest en gewassen veredeld. Vanaf de jaren ’50 is de band met de Rijksuniversiteit Groningen ontstaan en is de tuin botanisch geworden. Er is veel onderzoek gedaan naar geneeskrachtige planten en kruiden.

“Ons hoofddoel is informeren en het behoud van speciale soorten. We hebben een sterke museale functie, er staan overal bordjes in de tuin. Daarnaast hebben we het tuincafé, waar we groenten en kruiden uit eigen tuin serveren. En we hebben een verkooptuin waar we oude en zeldzame rassen verkopen. Zo willen we het bewustzijn bij mensen ook verhogen.”

“We hebben heel veel soorten munt, salie en veel zeldzame soorten. Ook geven we veel recepten mee, zodat je weet hoe je het in de keuken moet gebruiken. We zijn geen gewoon tuincentrum. Naast kruiden als lavendel en basilicum verkopen wij ook juist de bijzondere soorten. Bijvoorbeeld speciale munt, en een dropplant.”

“De samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen bestaat nog steeds. Ze hebben een eigen deel in de tuin. Daar is onderzoek gedaan naar fluitenkruid bij het bestrijden van malaria. En onlangs hebben we planten gekweekt voor onderzoek naar de behandeling van bepaalde soorten kanker. Het is heel leuk om deze verhalen met onze gasten te delen, en te laten zien hoe geweldig de waarde van kruiden is voor onze gezondheid.”

“Ik had helemaal geen groene vingers toen ik hier begon. En eerlijk gezegd heb ik ze na vijf jaar nog steeds niet. Gelukkig hebben we hele goede mensen in de tuin werken. Ik ben begonnen als vrijwilliger op kantoor. Ik zat thuis, wist niet wat ik wilde maar had wel het besef dat ik iets om handen moest hebben. De Kruidhof was dichtbij dus toen heb ik me aangemeld. Later heb ik een tijdelijke vervanging gedaan en nu ben ik helemaal in vaste dienst.”

“Naast de vrijwilligers uit de buurt hebben we ook mensen lopen vanuit Bureau Halt, de reclassering, dagbesteding en mensen die re-integreren. Elke dag een stuk of twintig. Iedereen is bij ons welkom, je afkomst is niet belangrijk. Het gaat er om dat je nu hier bent. We drinken ’s ochtends een kop koffie en gaan dan met z’n allen aan het werk. Dan kijken we wat het beste bij je past. Waar voel je je op je plek? We hebben zo veel te doen: lassen, timmeren, tuinonderhoud. Voor iedereen is een plek te vinden.”

“Ik zie onze mensen dagelijks groeien. Mensen die weer het gevoel krijgen dat ze echt nuttig zijn. Dat ze waarde toevoegen. Dat ze van waarde zijn. Daar krijg ik heel veel energie van. Ook omdat het zo herkenbaar is.”

“Ik ben een keer vijf weken afwezig geweest, na een zware operatie. Kon helemaal niks doen. De meeste zaken liepen wel door maar de winkel werd steeds leger. Een vrijwilliger zag het gebeuren en heeft onze leverancier gebeld: ‘ik weet niet wat er normaal besteld wordt, maar ik wil hetzelfde als de vorige keer’. En zo bleef de winkel gewoon open. Dat stuk, dat iemand zelf de regie pakt, dat is elke dag weer geweldig.”

“Dat we nu zelfroosteren helpt daar ook bij. De samenhang wordt echt sterker in het team: mensen zoeken elkaar op, spreken af om samen te gaan werken. Dat is heel mooi om te zien, zo wordt het echt een team in plaats van een groep mensen. En als onze mensen het leuker vinden stralen ze dat ook uit. En dat ziet het publiek, dat is heel belangrijk.”

http://www.dekruidhof.nl

Vakantieplanning versus personeelsplanning

Door Madelon Lucas 23 april

Verder lezen