Klantinterview Bibliotheek Salland
Door Madelon Lucas | 20 februari
Bibliotheek Salland : Niet alleen…boeken
De ontdekkingsreis van alleen boeken uitlenen tot een goed geoliede organisatie
Diny Otten werkt al bijna 25 jaar voor Bibliotheek Salland. Deze bibliotheek is in de loop der jaren enorm gegroeid met allereerst een vestiging in Raalte en Heino. Later zijn daar Olst en Wijhe bijgekomen en 5 jaar geleden Ommen. Ons werkgebied beslaat drie gemeenten.
Bestaande vestigingen hebben deels plaatsgemaakt voor afhaalpunten
Binnen de Bibliotheken Salland hebben ze een viertal afhaalpunten. Dit is de ene keer in een bakkerij en een andere keer bij een buurtcentrum. Hier kunnen mensen hun boeken halen en brengen. Bij deze afhaalpunten zijn één of meerdere vrijwilligers betrokken om het proces goed te begeleiden en vragen te beantwoorden.
Diny Otten is als teamleider Service en Informatie voor alles verantwoordelijk wat op de vloer plaatsvindt en dat is niet alleen meer boeken uitlenen, maar omvat steeds meer nevenactiviteiten.
We groeien naar Het Huis van de samenleving
“Zo noemen wij onze organisatie”, aldus Diny. “Iedereen moet zich bij ons welkom voelen en men moet zich vrij voelen om aan te geven wat ze nog missen in de bibliotheek of waar eventueel nog behoefte aan is.”
“Samen met en door de inwoner”
Bibliotheek Salland is heel veel activiteiten aan het ontwikkelen op het gebied van taal en digitale vaardigheden. Hier is enorm veel behoefte aan : denk daarbij dan aan een IDO- en Digicafé of een taalcafé.
Het Team van Bibliotheek Salland
Binnen Bibliotheek Salland werken ze met 34 vaste medewerkers. Ze hebben een Team Jeugd, Team Volwassenen, Team Taalpunt, Team Service en Informatie en natuurlijk de Staf.
Naast de vaste medewerkers zijn er ongeveer 180 vrijwilligers actief. Deze werken op verschillende vlakken, denk hierbij aan boeken aan huis verzorgen tot voorlezen in zowel de bieb als bij gezinnen thuis tot ondersteuning bij het digitaal café. Maar vergeet ook niet de ondersteuning bij andere activiteiten zoals het Taalcafé en bij de afleverpunten.
Bij Bibliotheek Salland werkt een enorme groep enthousiaste mensen die enorm betrokken zijn.
Waarom voor Het Rooster gekozen
Binnen Salland maakten ze voor het roosteren eerst gebruik van de Outlook agenda. Door de enorme groei, ook qua collega’s, werkte dit niet meer. Er ging teveel mis. Toen kwam Het Rooster voorbij.
Binnen Salland gebruiken ze Het Rooster voor zowel de vaste medewerkers als ook voor alle vrijwilligers die op de vloer aanwezig zijn. Momenteel zijn ze dit voor alle vestigingen aan het uitrollen. Voor sommigen is dit best wel lastig, want niet iedereen is even digitaal vaardig. Maar als ze er eenmaal mee aan het werk zijn, vinden ze het fijn werken.
Diny maakt de trainingen die over Het Rooster gaan helemaal zelf. Mijn vraag aan haar is dan ook of ze deze trainingen niet aan andere bibliotheken kan voorleggen? Hiervoor is ze momenteel op de Bieb to Bieb sites aan het checken wie er nog meer met Het Rooster werken. “Ik ben ervan overtuigd dat ik nog lang niet alle mogelijkheden ken die in Het Rooster zitten en daar zou ik best wel eens met iemand over willen sparren. Ik ben heel benieuwd hoe anderen Het Rooster gebruiken en wat voor mogelijkheden er zijn.”
Gebruik van Het Rooster
Sinds een paar maanden zijn ze begonnen met alle activiteiten in Het Rooster te zetten, waarbij ze nu werken met een activiteitenagenda. Bij een bepaalde activiteit zijn er soms namelijk wat extra handjes nodig. Inschrijven daarvoor is nu gemakkelijker. Als Diny vragen heeft neemt ze contact op met support.
Veel inzichtelijker
“Sinds we Het Rooster gebruiken, is het voor de hele organisatie en de vrijwilligers veel inzichtelijker geworden wie er, wanneer, waar werkt. Men kan zichzelf van te voren uitroosteren en een ander kan de dienst dan oppakken. Dit scheelt enorm veel mail- en appverkeer.
‘Het Rooster geeft overzicht’
Doordat de medewerkers vooraf een training krijgen op het apparaat, lees mobiel of laptop, waar ze het meeste mee werken, is het voor een ieder heel prettig werken. Ter plekke kunnen ze meteen de vragen stellen waar ze tegenaan lopen.
Altijd iets te wensen
Diny: “Zo fijn dat er steeds weer nieuwe aanpassingen zijn en dat we daar automatisch in worden meegenomen. Dat vind ik ook wel iets positiefs. En uiteraard ook dat het nog steeds in ontwikkeling is.”
‘Fijn om te zien dat al onze input gebruikt wordt om nieuwe functionaliteiten toe te passen.’
Waar ze binnen Salland nu nog naar op zoek zijn, is het toevoegen van een link
“Als ik dan iets moet noemen dat we missen, is het dat ik het fijn zou vinden als ik een linkje in de activiteitenkalender kan zetten, zodat iemand ook kan zien wat de desbetreffende taak precies inhoudt, wat er verwacht wordt. Een soort taakomschrijving. Wellicht dat dit in een notitieblokje kan worden toegevoegd.
Vraag die bij Diny ook naar boven komt, is hoe meerdere bibliotheken van elkaar kunnen leren en kennis kunnen delen? En wellicht elkaar ook waar nodig kunnen ondersteunen.
Een bibliotheek is er niet alleen maar voor het uitlenen van boeken.