Klantinterview Landhuis Oud Amelisweerd

Door Madelon Lucas 5 maart

Landgoed Oud Amelisweerd is bekend vanwege het mooie wandelgebied. Vroeger was dit privégebied en in 1951 is het door de gemeente gekocht. Hier staat één mooi landhuis dat goed bewaard is gebleven. Het is een monumentaal pand met enorm mooi behang, dat al meer dan 250 jaar bewaard is gebleven.

Het huis kun je bezoeken, waarbij je het behang dat handgeschilderd is en uit China komt, kunt bewonderen. Een uniek plekje op dit mooie landgoed dat zeker een bezoek waard is.

De stichting van het landhuis werkt samen met 50 vrijwilligers die je alles vertellen over de bewoners, de omgeving en uiteraard het bijzondere behang. Bovendien worden er op de 1e verdieping samen met het Centraal Museum solotentoonstellingen van internationaal bekende kunstenaars gepresenteerd. Deze exposities wisselen regelmatig.

Buiten op de beeldenlaan wordt er wel met studenten van de kunstacademie samengewerkt en ook in huis zijn er residenties met Utrechtse kunstenaars te zien.

Officieel wordt het landhuis gezien als een vrijwilligersinstelling, aangezien ze minder dan 2 fte’s in dienst hebben. Alles draait dus op de vrijwilligers die de rondleidingen doen, de kassa beheren, gebouwbeheer doen en nog veel meer. De vrijwilligers zijn over het algemeen gepensioneerde cultuurliefhebbers.

Ik sprak met Lotte Walrave, directeur van Stichting Landhuis Oud Amelisweerd over de samenwerking met Het Rooster.

Keuze voor het gebruik van Het Rooster

Voordat Lotte hier kwam werken, maakte de vrijwilligers van het landhuis gebruik van een ander systeem. Al snel zag ze dat dit systeem niet met de tijd was meegegaan. Aangezien ze met regelmaat contact heeft met andere partijen, werd haar al snel Het Rooster voorgesteld.

 

Vrijwilligers en Het Rooster

Lotte geeft eerlijk toe, dat het voordeel van het andere systeem was dat het gratis was. Het Landhuis heeft geen winstoogmerk, dus dit was wel een stap. Het Rooster is natuurlijk een betaald systeem en uiteraard moest er gekeken worden of het dit wel waard was. Bovendien zijn ze maar 8 maanden per jaar open. Al snel was duidelijk dat Het Rooster veel meer te bieden had en zeker gebruiksvriendelijker is.

“Prettig systeem en de overstap verliep heel makkelijk.”

 

Samenwerking met het Rooster

Lotte over de samenwerking met Lennart en Pascal: “Ik heb niet veel contact, maar als ik ze nodig heb, dan krijg ik al snel reactie.”

Leuk om te vermelden is dat het Landhuis een vrijwilliger heeft die alle technische vragen omtrent Het Rooster beantwoordt. Lotte ziet dit echt als meerwaarde en geeft dit als tip. Heb je dus een technisch iemand in dienst, meld deze persoon dan aan als contactpersoon. Dat maakt het makkelijker en op deze manier hoeft er minder snel gemaild of gebeld te worden met Het Rooster.

 

Waar zijn jullie trots op, wat vinden jullie een enorme plus?

Als ik deze vraag stel, geeft Lotte meteen aan dat het Prikbord wel echt fijn is. Vooral voor kleine berichten en foto’s. Dit maakt het heel laagdrempelig om met elkaar te communiceren in plaats van iedere keer een bericht te sturen. Verder vindt ze het delen van documenten erg fijn. Denk hierbij aan werkinformatie, bijvoorbeeld wat je als gids vertelt en achter de kassa doet. Hier komt meteen ook een kleine opmerking bij, want sommige bestanden zijn helaas net te zwaar om te uploaden.

Verder is het gemak van het systeem erg prettig. Vrijwilligers kunnen zelf hun contactgegevens aanpassen. Scheelt in dit geval Lotte, enorm veel werk.

“Ons vorige systeem miste overzicht. Het Rooster is gewoon lekker simpel, groen of rood, dienst beschikbaar ja of nee. Lekker overzichtelijk.”

 

Tevreden klant

Het Rooster heeft het team van Landhuis Oud Amelisweerd dichter bij elkaar gebracht. Alle vrijwilligers kunnen elkaar makkelijk vinden en hebben snel een beeld bij iemand. Voor een nieuwe vrijwilliger is het hierdoor makkelijker om te integreren.

“Het Rooster maakt het persoonlijker.”

Lotte: “We hadden een offline smoelenboek en dan is deze online variant veel meer up to date, ook als iemand vertrekt.”

Als je een wandeling maakt op het landgoed Oud Amelisweerd, stap dan ook eens bij het Landgoed naar binnen en bewonder het gebouw en zijn exposities. Zeker een bezoekje waard. Het landhuis is vanaf 23 maart 2024 weer open voor publiek. Entree is op basis van donatie.

Landhuis Oud Amelisweerd biedt ruimte aan hedendaagse kunst, toont haar rijke geschiedenis en geeft makers de gelegenheid om te creëren en zich te laten inspireren.

Zorg voor meer betrokkenheid met zelfroosteren

Door Madelon Lucas 11 juni

Verder lezen