Logeerhuis de Opstap – “Vrijwilligers zorgen voor een fijne plek voor mensen die herstellen van ziekte.”
Door Jasper Kars | 7 december
Na een ziekte of opname in het ziekenhuis wil iedereen graag op een rustige en prettige manier herstellen. Maar wat als dat zonder een netwerk van familie, vrienden of kennissen niet kan en als zelfstandig wonen nog niet gaat? Bij de Opstap in Groningen, een initiatief van Stichting Humanitas, staan vrijwilligers klaar om gasten die nog verder moeten herstellen te verwelkomen. “Wij hebben een gezamenlijk doel: een plek bieden voor mensen die even niet alleen kunnen zijn.”
Margit Vegter is projectondersteuner van de Opstap. Ze is sinds oktober vorig jaar betrokken bij het Logeerhuis en is de enige betaalde kracht binnen het initiatief. De rest wordt volledig gerund door een enthousiaste groep vrijwilligers. “Het Logeerhuis is een betrekkelijk nieuw concept, er bestaan nog niet veel andere logeerhuizen”, zo legt ze uit.
Wanneer je net geopereerd bent, alleenstaand en een nachtje niet alleen mag zijn, dan is dat alles behalve gemakkelijk. “Iemand komt uit het ziekenhuis of revalidatie, maar heeft thuis niet de voorwaarden om goed te kunnen herstellen. Vrijwilligers koken, gaan met je naar buiten en doen boodschappen. Het Logeerhuis is dan echt een fijne plek.” Maar ook mensen die langer ziek zijn en worden verzorgd kunnen er terecht. Even een break van het alledaagse bestaan en een korte pauze voor hun (mantel)verzorgers.
Gasten en geen cliënten
Een zorginstelling is het Logeerhuis de Opstap volgens Margit zeker niet. ”We leveren geen zorg want we zijn geen zorginstelling.De mensen die hier komen noemen we gasten en geen cliënten. Met zorg bedoel ik iemand helpen op het toilet of medicijnen geven. Gasten zijn bij ons geen patiënt.” De Opstap-vrijwilligers helpen en ondersteunen bij het herstel. “Het is veel meer burenhulp in plaats van zorg.” Bijvoorbeeld een kopje thee inschenken of voor de gasten koken.
“Het is veel meer burenhulp in plaats van zorg.”
Bijdrage leveren
Zelf studeerde Margit geneeskunde en filosofie in Groningen. In haar werk combineert ze nu, op een bepaalde manier, zorg én filosofie. Een mooie stap dus. “Met je werk kies je iets waar je achterstaat en waar je tijd en energie in wilt steken, ik haal veel plezier uit het contact met vrijwilligers. Ze staan er hetzelfde in als ik. Heel mooi dat ik een bijdrage kan leveren aan hoe zij dat kunnen vormgeven.”
Gezamenlijk doel
“Wij hebben een gezamenlijk doel: een plek bieden voor mensen die even niet alleen kunnen zijn.” Het Groningse initiatief creëert een fijn (tijdelijk) thuis waar je tot rust kan komen. Dit gezamenlijke doel valt en staat voor een groot gedeelte op het werk van de vrijwilligers: “We hebben een groep heel betrokken mensen, die heel veel vertrouwen hebben in het feit dat we hier met elkaar iets moois kunnen brengen.”
Margit doet dit samen met een gevarieerde groep mensen. Van een bestuur, mensen die ‘s avonds en ‘s nachts diensten draaien in het Logeerhuis, gastvrouwen en -heren tot vrijwilligers die in werkgroepen actief zijn. In totaal zijn er 39 vrijwilligers betrokken bij het project. “Sommige vrijwilligers zoeken een fijne plek om een steentje bij te dragen en voor hen zelf een prettige werkplek. Daarnaast werk je hier in groepen, veel andere vrijwilligersprojecten zijn maatjesprojecten. Die huiselijkheid van De Opstap proberen we ook aan onze vrijwilligers te bieden.”
“Ze werken elkaar in en ik ben er bijvoorbeeld als iemand er niet uitkomt: ik ben een ondersteuner.” Margit geeft verder trainingen, werft actief nieuwe vrijwilligers en organiseert thema- en evaluatiebijeenkomsten. Net als de diverse groep vrijwilligers is haar takenpakket dus ook behoorlijk breed.
“De huiselijkheid van de Opstap proberen we ook aan onze vrijwilligers te bieden.”
Het Rooster
Margit en de bijna veertig Logeerhuis-vrijwilligers maken al een tijd gebruik van Het Rooster. “Het idee is fantastisch! Onze vrijwilligers vinden het fijn dat ze zelf hun weken kunnen indelen en diensten kunnen invullen.” Op die manier geeft het ze meer vrijheid om zich te richten op hun mooie vrijwilligerswerk. Sinds Margit betrokken is bij de Opstap werkt ze met Het Rooster. Ze weet dus niet beter dan deze handige en gebruiksvriendelijke software. In de traditioneel minder drukke zomerperiode geeft ze aan dat het soms wat lastig is om in de flow van het roosteren te komen, maar op het moment dat ze weer genoeg vrijwilligers heeft geworven en het goed doorloopt; “werkt het ideaal.”
Een fijne plek
Naast een open, bedrijvige en prettige sfeer is het Logeerhuis in Grunn een fysiek fijne plek: mooi ingericht, met huiselijk grote ramen, een prachtig uitzicht en volop groen. “Hoewel mensen zich ook kunnen terugtrekken op hun eigen kamer, is het een hechte groep, een team. Gelijkwaardigheid tussen mensen is zeer belangrijk. De gast staat niet boven vrijwilligers of andersom, dat geldt ook voor mij: “Iedereen kan zichzelf zijn.”
“Iedereen kan zichzelf zijn.”