Mensen zijn nog steeds geen nummers

Door Lennart Pilon 9 december

In het vorige blog hadden we het over dat je vrijwilligers geen nummers zijn, en dat tegelijkertijd cijfers over je mensen je veel inzicht kunnen geven. In deel twee vertel ik je meer over hoe je dat aan kan pakken.

Een gezonde groep vrijwilligers heeft verloop. Mensen vallen af, en er komen mensen bij. Die natuurlijke doorstroom helpt je: vers bloed houd je organisatie fit. En mensen die lang blijven zorgen voor de ervaring in je team. De truc is om een goede balans te vinden. Waar die balans precies zit, verschilt per organisatie. En, het begint met inzicht.

Weet jij hoeveel van je vrijwilligers al lang (bijvoorbeeld langer dan vier jaar) bij jou betrokken zijn? En hoeveel van je vrijwilligers korter dan een half jaar in dienst zijn?

In Het Rooster vind je een overzicht waarmee je precies ziet hoe je team opgebouwd is. En: je ziet ook hoe dat in het verleden was. Zo kan je goed vergelijken.

Een verandering in de opbouw van je team is een signaal dat er iets gebeurt. Als je een succesvolle wervingsactie hebt gedaan bijvoorbeeld, zie je dat snel terug. In de tijd zal je zien dat die grote groep omhoog beweegt in het overzicht. En zoals we in het vorige blog beschreven: je kan voorspellen wanneer die groep uit gaat stromen.

Ook iets om in de gaten te houden: hoeveel  senior-vrijwilligers heb je eigenlijk? Deze groep zorgt voor continuïteit en stabiliteit in je organisatie. Je kan je regels en richtlijnen in een handboek opschrijven, maar de ziel van je organisatie zit in je mensen. En om die ziel levend te houden, heb je senior-vrijwilligers nodig. Zie je in die groep een sterke daling? Grote kans dat er iets aan de hand is!

Klantinterview Kruispost

Door Madelon Lucas 27 augustus

Verder lezen