Personeelsplanning, jouw vlucht naar succes

Door Madelon Lucas 31 oktober

Het plannen van personeel leek voor mij altijd iets dat gewoon vanzelfsprekend is. Totdat ik onlangs werd geconfronteerd met een onaangename verrassing tijdens mijn vakantie.

 

Onaangename verrassing

Mijn dochters en ik zaten heerlijk ontspannen in het vliegtuig. Ruim 20 minuten voor de geplande vertrektijd. Klaar om te vertrekken. Alles leek op schema te liggen, maar toen ik uit het raam keek, zag ik tot mijn verbazing dat de bagagekarren nog naast het vliegtuig stonden. En ja hoor, 5 minuten later kregen we de melding dat er geen personeel beschikbaar was om de koffers het vliegtuig in te brengen. Hoe dan! Je zou verwachten dat ze met ploegendiensten werken. Het is toch geen verrassing dat dit vliegtuig gepland staat om te vertrekken.

Dit voorval benadrukt maar weer eens de cruciale rol van een effectieve personeelsplanning. Want jij wilt toch ook op tijd op jouw bestemming zijn?

Belang van een goede personeelsplanning

 

Efficiënte inzet van middelen en personeel

Een goede personeelsplanning zorgt ervoor dat het beschikbare personeel optimaal wordt ingezet. Hierdoor krijg je geen onnodige wachttijden of vluchtvertragingen, zoals bij mij het geval was. Het voorkomt dat bagagekarren naast het vliegtuig blijven staan terwijl reizigers ongeduldig wachten. Houd hierbij ook rekening met onverwachtste gebeurtenissen, zoals ziekte. Naast een reguliere planning, zorg ook voor de nodige piketdiensten voor calamiteiten.

 

Klanttevredenheid

Passagiers verwachten dat de vlucht op tijd vertrekt. Jij moet op tijd boarden, laat het personeel dan ook zorgen dat ze op tijd klaar zijn om te vertrekken. Een goede personeelsplanning draagt bij aan het voorkomen van vertragingen, waardoor de klanttevredenheid van de reiziger stijgt.

 

Werknemerstevredenheid en stijging van de productiviteit

Voor het luchthavenpersoneel is een effectieve personeelsplanning van enorm van belang. Het zorgt ervoor dat zij hun taken zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Hierdoor stijgt de productiviteit en verbetert de werknemerstevredenheid. Scheelt ook weer in ziekteverzuim.

 

Voorkomt vertragingen en frustraties

Heb jij jouw personeelsplanning op orde, dan voorkomt dit vertragingen, zoals het geval was bij onze vlucht. Zowel ik als mijn medereizigers raakten gefrustreerd door het gebrek aan personeel om de bagage te laden. Je zou bijna zelf een handje gaan helpen. Consignatiediensten kunnen al veel van dit probleem voorkomen.

 

Kostenbeheersing en of zelfs -besparing

Vertragingen bij luchtvaartmaatschappijen brengen extra kosten met zich mee. Gestrande reizigers moeten worden gecompenseerd. Een goede personeelsplanning helpt deze kosten te beheersen en verbetert de financiële gezondheid van luchtvaartmaatschappijen.

 

Een goede personeelsplanning loont

Mijn ervaring met de vertraging tijdens mijn vlucht toont wel aan hoe een slechte personeelsplanning nadelige gevolgen kan hebben voor zowel de organisatie als haar klanten.

En uiteraard, dit is een voorbeeld vanuit de luchtvaart, maar er zijn enorm veel industrieën die hiermee te maken hebben.

Is jouw personeelsplanning op orde? Gebruik jij al een passend planningssysteem? Heb jij het idee dat jouw planning effectiever en efficiënter kan? We helpen graag!

 

 

Klantinterview Museum IJsselstein

Door Madelon Lucas 22 juli

Verder lezen