DE TOEKOMST VAN HET KANTOORPAND

Door Merel Lamboo 21 januari

De berichten zijn tegenstrijdig. Aan de ene kant is de leegstand van kantoren sinds 2002 niet zo laag geweest. Aan de andere kant waarschuwen grote partijen voor de impact van het thuiswerken, zowel voor mensen als voor de kantoorpanden. Hoe kijken we over een paar jaar terug op deze crisis en vooral: vanuit waar? Wordt thuiswerken écht het nieuwe normaal of gaan we, zodra het weer kan, gewoon weer terug naar kantoor? Wat is de toekomst van het kantoorpand?

Als je me dit in het begin van de coronacrisis had gevraagd, had ik gezegd: kantoorpanden gaan eraan. Iedereen gaat inzien hoe chill thuiswerken is. Bedrijven gaan inzien dat ze kosten kunnen besparen door hun panden op te geven. Covid kills the office, ik was er heilig van overtuigd.

(Terug) Naar kantoor

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en vertelde ik net met trots aan de mannen van het (Kantoor)Rooster dat ik een nieuw kantoor betrek per 1 februari. Sinds oktober huur ik al een werkplek, maar dat werkt door alle lockdowns voor geen meter. En thuiswerken, hoewel ik er tot voor kort nog bij zweerde – ik heb het wel gezien.

Ik wil dat thuis weer thuis is. Dat ik mijn eetkamertafel kan gebruiken om aan te eten. Dat ik vanaf de bank om me heen kan kijken en niet herinnerd word aan die ene opdracht die nog af moet omdat de post-it’s aan de muur hangen. Eerder schreef ik in dit artikel al over 7 redenen waarom we zo graag naar kantoor willen.

Wat betekent dit allemaal voor de toekomst van het kantoorpand?

Ik vermoed dan ook dat “het kantoor” deze crisis wel overleefd. Dat die leegstand, hoewel er nu fysiek geen mensen zijn, nog wel even zo laag blijft. Mits er niet teveel bedrijven omvallen, natuurlijk.

Wel verwacht ik dat de functie van het kantoor gaat veranderen. Het wordt veel meer een plek voor ontmoetingen, voor inspiratie. Brainstormen gaat thuis nou eenmaal minder makkelijk. Als je het mij vraagt gaan we in de toekomst niet meer elke dag naar kantoor, maar de keren dát we gaan, worden extra bijzonder. Ik verwacht dan ook dat veel bedrijven hierop in gaan zetten door de layouts en inrichting van hun panden aan te pakken! Meer écht groen in plaats van die ellendige kantoortuinen, please.

En de panden die wél leeg komen de staan?

Natuurlijk is de crisis nog niet voorbij en zal de leegstand heus wel iets toenemen. Ik denk echter wel dat die wordt opgevangen door de opkomst van flexwerkplekken (en huizen, maar da’s een ander verhaal). Voor diegenen die écht effe niet thuis kunnen werken, maar ook niet per se naar kantoor hoeven. Voor mensen die een dag in de week full-focus willen werken, maar daar geen kantoor voor willen huren.

Ik zou het tof vinden als bedrijven dit meer gaan faciliteren. Dat je bijvoorbeeld een thuiswerkvergoeding krijgt, voor je koffie en je toiletpapier, maar ook voor het huren van een plek buitenshuis. Het zou goed zijn voor de files, voor het milieu, voor de balans tussen werk en leven als we thuiswerken meer zouden stimuleren. Ook al werk je dan niet echt thuis, maar in een koffietentje/flexwerkplek om de hoek.

Man, wat heb ik daar zin in.

Photo: Erin Doering on Unsplash

Klantinterview Museum IJsselstein

Door Madelon Lucas 22 juli

Verder lezen