Vrijwillig of niet?

Door Madelon Lucas 15 maart

Ben jij vrijwilliger bij een organisatie? Mag jij alles zelf bepalen of ben je toch wel aan bepaalde regels gebonden? Vraag jij je wel eens af of jouw werkzaamheden echt wel zo vrijwilliger zijn?

Het Rooster heeft veel klanten die met vrijwilligers werken. Bij een vrijwilliger wordt al snel gedacht aan iemand die vrijwillig iets doet en ook alles zelf mag bepalen en invullen. Maar vaak klopt dit niet helemaal.

Vrijwillig, maar niet vrijblijvend

Ben jij vrijwilliger, dan zijn er zeker wel zaken en of werkzaamheden die van jou worden verwacht. En dan heb ik het niet alleen maar over jouw aanwezigheid. Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. Meld jij je aan als vrijwilliger, dan ga je ook bepaalde verplichtingen aan.

Jij als vrijwilliger
Je hebt je aangemeld als vrijwilliger omdat je een enorme passie en/of betrokkenheid voelt bij een organisatie, je graag iets nuttigs en goeds wilt doen naast je huidige baan of studie of wellicht omdat je op zoek bent naar een kleine bijverdienste.

Waarom ben jij vrijwilliger? Vrijwilligerswerk kan soms nog belangijker zijn dan vast werk. Men rekent op je, het geeft je energie en jij krijgt er voldoening van.

Vrijwilligers zijn vaak onzichtbaar, maar zeker onmisbaar.

Jouw verantwoordelijkheden
Net als voor vaste medewerkers geldt ook voor jou als vrijwilligers dat jij je moeten houden aan bepaalde regels en afspraken. Een mooi voorbeeld hiervan is het invullen van jouw aan- of afwezigheid in het rooster. Welke dagen en tijden kun jij werken? De organisatie waar jij voor werkt, wil dit graag inzichtelijk hebben. Als er niet voldoende personeel is, gaat de kwaliteit van de dienstverlening achteruit en dat wil jij toch niet op je geweten hebben?

Sta jij op een zaterdagavond lekker in de kroeg en denk je: “Het is hier zo gezellig, pff, ik meld me voor morgen af.” Dat kan dus niet. Er wordt wel enige verantwoordelijkheid van jou verwacht. Dat houdt dus niet in, een dag van te voren jezelf af te melden voor een ingevulde dienst. Of je moet echt doodziek op bed liggen….

Invullen van jouw beschikbaarheid
Tuurlijk, je hebt je opgegeven als vrijwilliger. Dan bepaal jezelf wanneer je wilt werken. Maar als je dan eenmaal jouw beschikbaarheid hebt opgegeven en je bent ingedeeld, houd je daar dan ook aan.

Bij vrijwilligerswerk draait het vaak om gedeelde verantwoordelijkheid. Jij hebt je als vrijwilliger aangemeld vanwege één of meerdere redenen. De organisatie heeft jou aangenomen voor weer andere redenen. Een gepaste samenwerking is van belang.

Laat je zien
Wist je dat binnen het roostersysteem van Het Rooster het mogelijk is om niet anoniem te zijn? Hoe leuk is het om te zien wie jouw ‘collega’s’ zijn, ook al zie je ze wellicht bijna niet. Maak jouw profiel compleet met een foto en een stukje tekst wie je bent en wat jouw drive is om vrijwilliger te zijn.

Zie vrijwilligerswerk niet als vrijblijvend. Maak je zichtbaar en onmisbaar. Want dat ben je.

Klantinterview Theater Het Postkantoor

Door Madelon Lucas 16 april

Verder lezen