WAAROM WILLEN WE TOCH ZO GRAAG (TERUG) NAAR KANTOOR: 7 REDENEN

Door Merel Lamboo 24 september

In het begin van de Corona crisis leek het erop dat thuiswerken de toekomst had. Er lagen sneller plannen voor de leegstaande kantoorpanden dan dat Rutte de woorden “zoveel mogelijk thuis werken” kon uitspreken. Toch lopen de files weer op, een indicatie dat steeds meer mensen weer terug naar kantoor gaan. De meeste mensen in mijn omgeving werken ook weer op kantoor – weliswaar met allerlei aanpassingen – en als dat nog niet is gelukt, tellen ze de dagen af tot “het weer mag”. Wat is dat toch met naar kantoor gaan, dat we het zo graag willen? Zie hier: 7 redenen waarom we weer (terug) naar kantoor willen.

Na een paar weken thuiswerken maakte ik de balans op in mijn vriendengroep: hoe bevalt het? Zelf werk ik namelijk al zo’n vier jaar voornamelijk vanuit huis en ik ben fan. De een na de ander beaamde dat zij het ook wel lekker vonden. Ze waren productiever, hadden ineens wél tijd om te sporten, aten de ene gezonde lunch na de andere. Ook vanuit de werkgevers waren de geluiden positief: eigenlijk ging het allemaal wel prima.

Met gierende banden terug naar kantoor

En toch, zodra het vanuit de organisaties waar ze voor werken geregeld was dat ze weer naar kantoor konden, gingen ze. Met gierende banden. De een na de ander stond ’s ochtends weer in de file, lunchte met een kleffe boterham achter een beeldscherm en vergat dat de hond die ze geadopteerd hadden naar buiten moest. Oeps.

Ze zijn niet alleen. Uit het Corona Werkgevers Onderzoek blijkt dat zo’n 54% van de respondenten weer op kantoor werkt. Op zich is dat goed nieuws voor ons, want wij helpen jullie graag om weer naar kantoor te gaan! Maar wat is het toch aan kantoor dat we er zo graag weer heen willen?

7 redenen waarom we weer terug naar kantoor willen

  1. Collega’s
    Met stip op één: collega’s. 57% van de mensen geeft aan collega’s te missen en 32% geeft aan dat samenwerken een stuk lastiger is op afstand. Het is niet gek dat we collega’s missen: de mens is een sociaal dier en heeft sociale contacten nodig om zich goed, veilig en gesteund te voelen. Daarnaast zien we nu toch al zo weinig mensen… best leuk voor de afwisseling dus!
  2. Om de deur achter je dicht te kunnen trekken
    Als je aan de keukentafel werkt, is het verleidelijk om er ’s avonds nog even te gaan zitten. Of in het weekend. Je bent er toch! En de stapels werk roepen je naam… Waar je op kantoor letterlijk de deur achter je dichttrekt om naar huis te gaan, is de scheiding tussen werk en privé lastiger als je thuiswerkt. Geef toe: hoe vaak heb jij de afgelopen weekenden toch nog “even” gewerkt?
  3. Klaar met Zoom/MS Teams/Google Hangouts
    Al die tools zijn fantastisch hoor, maar op een gegeven moment ben je ook wel klaar met tegen beeldschermen praten. Nietwaar?
  4. Klaar met joggingbroek
    Eerlijk is eerlijk: mijn stapel “thuiswerkkleding” bestaat uit joggingbroeken, losvallende jurken waar nul figuur in te zien is en truien die al weet ik hoe lang niet in de was zijn geweest. Er zijn mensen die zich elke ochtend aankleden en optutten – ook als ze nergens naartoe gaan – maar zo zit ik niet in elkaar. En toch… Ook ik was er laatst helemaal klaar mee. Ik trok een mooi shirt aan (op m’n joggingbroek), deed iets aan m’n hoofd en ging zo achter de laptop zitten. Voelde raar, maar toch ook wel lekker.
  5. Inspiratie
    Brainstormen op afstand – liever niet. Door effe snel met een collega te sparren, breng je dat wat je aan het doen bent vaak net een stapje verder. En als je helemaal vastloopt, is het fijn om snel te kunnen schakelen met iemand die snapt waar je mee bezig bent. Niks tegen de hond hoor, maar echt behulpzaam is ze niet…
  6. Het gevoel van “het samen doen”
    Dit argument lijkt op alle andere argumenten die te maken hebben met collega’s, maar is toch net anders. Het blijkt namelijk dat niet alleen de onderlinge verbindingen, maar ook de verbinding tussen jou en de organisatie waar je voor werkt, minder sterk is als je alleen digitaal contact hebt. Het kantoor fungeert als een soort clubhuis: het herinnert je er steeds aan dat je een (of meerdere) gezamenlijke doel(en) nastreeft.
  7. Even ergens anders heen
    Hoe lief je je huisgenoten, kinderen, partner of plantenbaby’s ook vindt, na een tijdje binnenzitten komen de muren op ieder mens af. Door jezelf – al is het maar één dag in de week – een andere omgeving te gunnen, blijft het thuis ook gezellig. En je hebt weer wat anders om over te praten dan de laatste persconferentie en wat we allemaal niet mogen…

Wordt thuiswerken wel zo’n big deal als we denken?

Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat de afwisseling tussen thuiswerken en naar kantoor gaan misschien wel het fijnst is. Thuis lekker productief zijn en op kantoor gezelligheid, verbondenheid en inspiratie opdoen. Van twee walletjes snoepen dus – als je het maar veilig doet!

Bij dat laatste helpen wij je met het Kantoorrooster graag. Met onze tool kun je ervoor zorgen dat er niet teveel mensen op kantoor zijn. Ook maak je inzichtelijk wie er wanneer is. Laat je team zelf kiezen wanneer ze komen en met wie ze wel (of niet) willen samenwerken! Benieuwd hoe het Kantoorrooster voor jullie kan werken? Neem dan contact met ons op.

Vakantieplanning versus personeelsplanning

Door Madelon Lucas 23 april

Verder lezen