Zelfroosteren

Door Madelon Lucas 1 december

Hoe klinkt dat? Jouw rooster vanzelf ingevuld. Geen gedoe met wie, wanneer kan komen, wie wanneer vrij wil en of op vakantie wil gaan. Heerlijk toch? Jouw medewerkers geven zelf aan wanneer ze komen werken. Scheelt jou een enorme puzzel om alle gaatjes op te vullen. En uiteraard te zorgen dat er wel medewerkers zijn en het werk wordt gedaan. Hoe tof is het als ze zeggen: “Morgen kan ik niet komen werken, maar ik heb al vervanging geregeld.”

 

Wat is zelfroosteren eigenlijk?

Heel kort en krachtig gezegd, maakt zelfroosteren het mogelijk om flexibel te werken. Jouw medewerker heeft zelf de regie in handen met betrekking tot zijn diensten en werktijden, uiteraard afgestemd met jou, zijn werkgever.

Eigen verantwoordelijkheid

Wie wil nu niet zelf verantwoordelijk zijn voor zijn werk en privé situatie. Iedereen toch? In deze tijd is een juiste werk-privé balans enorm belangrijk. Je wilt de regie in eigen handen hebben. Dan is zelfroosteren de oplossing.

Bij Het Rooster geloven wij er echt in dat mensen heel goed zelf in staat zijn om dit te doen. De ervaring leert, dat als je iemand de vrijheid geeft, hij of zij ook zijn eigen verantwoordelijkheid pakt.

“Vrijheid creëert verantwoordelijkheid.”

 

Voordelen

Als je kijkt naar de voordelen van zelfroosteren, kun je een onderscheid maken in de voordelen voor de werkgever en de werknemer. Want voor beide partijen biedt dit enorm veel pro’s.

Voordelen werkgever:

 • Heel veel tijd besparen waardoor de efficiëntie stijgt
 • Verantwoordelijkheid bij de werknemer neerleggen
 • Medewerkers zijn energieker en gezonder
 • Makkelijker om nieuwe medewerkers te werven – aantrekkelijker arbeidspakket
 • Superduidelijk overzicht van wie wat doet
 • Nooit meer met de hand uren tellen – weg met de Excelsheets
 • Stijging van de productiviteit – afname van het verzuim

Voordelen werknemer:

 • Meer voldoening in je werk – betere medewerkerstevredenheid
 • Betere werk en privébalans
 • Voor het grootste deel de regie in eigen hand
 • Baas over je eigen werkzame tijden


Nadelen

Het wordt van de daken geroepen, je moet gaan zelfroosteren. Dat is de ultieme oplossing. Maar ook wij zijn realistisch en aan alles zitten zowel voor- als nadelen. Vandaar dat wij hier toch eventjes ook aandacht aan besteden.

Medewerkers die zelfroosteren zien als een manier om een wit voetje bij de baas te halen, door bijvoorbeeld alle vervelende diensten in te vullen of juist te veel diensten achter elkaar plannen. Dit is niet goed voor de gezondheid. Of juist medewerkers die weerstand bieden, omdat ze helemaal geen tijd en of zin hebben om zelf hun rooster in te vullen. Die mensen vinden het wel best als het allemaal voor hen geregeld wordt.

Een ander nadeel is dat het voor jouw organisatie ook een flinke investering is om passende software aan te schaffen en medewerkers in te werken.

En als laatste die ik toch even wil benoemen, kun je niet in elke branche zelfroosteren toepassen. Denk bijvoorbeeld aan organisaties waar wordt gewerkt met vaste tijden/vaste roosters. Of organisaties die standaard te maken hebben met onder- of overbezetting.

Het Rooster

Het Rooster is een ideale oplossing om met vertrouwen en grip je mensen de vrijheid te geven zichzelf in te roosteren. Heerlijk vanaf de bank, op het moment dat jou het beste past, je rooster invullen. Gewoon via de handige online rooster-app op jouw telefoon of tablet. Binnen een organisatie waar je te maken hebt met bijna alleen maar vrijwilligers, is dit de ultieme oplossing. Geen gedoe met uitgeprinte Excelletjes of onnodig heen en weer mailen en bellen wie wanneer op welk tijdstip kan werken.

 

 

Vakantieplanning versus personeelsplanning

Door Madelon Lucas 23 april

Verder lezen