Zorg voor meer betrokkenheid met zelfroosteren

Door Madelon Lucas 11 juni

Zelfroosteren, je eigen rooster bepalen, zelf je planning maken. Dit is al enige tijd een enorme trend. Grote maar ook kleine organisaties zien meer en meer het belang hiervan. Waar de werknemer zijn secundaire arbeidsvoorwaarden vaak op nummer 1 zet, blijkt ook de regie op je eigen werkzaamheden een belangrijke factor te zijn. Medewerkers willen graag meer vrijheid om hun eigen werktijden te bepalen.

 

Veeleisend

Tijdens een sollicitatie- of voortgangsgesprek klinkt het wellicht als veeleisend. Jouw medewerker komt met een voorstel om zijn eigen tijden te bepalen. Niet meer standaard van 09.00-17.00 uur te willen werken, maar hij wil dit graag zelf bepalen. En dan ook graag waar hij zijn werkzaamheden uitvoert. Is dit wel haalbaar? Past dit binnen jouw organisatie?

 

Regie over je eigen werktijden

Bij zelfroosteren delen medewerkers zelf hun werktijden in, meestal binnen vooraf afgesproken grenzen. Op deze manier kunnen ze zelf bepalen wanneer ze werken. Zolang het werk maar wordt gedaan en er geen gaten vallen in de bezetting. Medewerkers krijgen hierdoor meer autonomie.

 

Verantwoordelijkheid stijgt

Uit onderzoek is gebleken dat bij organisaties die zelfroosteren hebben toegepast, de verantwoordelijkheid van de medewerkers stijgt. Doordat medewerkers zelf hun roosters bepalen, voelen ze zich meer betrokken bij hun werk. Ze moeten immers zelf zorgen dat hun taken worden uitgevoerd en dat het team goed functioneert. Dit gevoel van verantwoordelijkheid kan leiden tot een hogere motivatie en meer hart voor de zaak.

Neem een willekeurig museum als voorbeeld waar het team zelf het werkrooster opstelt. De medewerkers weten precies wanneer de peakmomenten zijn en plannen hun werkzaamheden op die manier in. In het weekend en op feest- en vrije dagen zijn er meer bezoekers dan op een gewone doordeweekse maandag. Dus die privé-afspraak plan je daaromheen. Dit zorgt niet alleen voor een betere verdeling van het werk, maar ook voor een hogere betrokkenheid.

 

Betere werk-privé balans

Zelfroosteren heeft ook een positieve invloed op de werk-privé balans. Medewerkers kunnen hun werk plannen rondom hun persoonlijke verplichtingen zonder dat dit ten kosten gaat van de hoeveelheid werkuren. Denk bijvoorbeeld aan het ’s ochtends naar school brengen van de kinderen of een tandartsafspraak. Deze flexibiliteit zorgt voor minder stress bij de medewerker.

 

Hart voor de zaak

Wanneer medewerkers meer controle hebben over hun dienstrooster, voelen ze zich meer verbonden met de organisatie. Ze waarderen het vertrouwen dat in hen wordt gesteld ,wat resulteert in een grotere betrokkenheid bij de organisatie. Dit leidt vaak tot zowel een stijging van de medewerkerstevredenheid als de productiviteit. Bovendien neemt de loyaliteit voor de organisatie toe.

Zo zie je, zelfroosteren biedt tal van voordelen. Het verhoogt de verantwoordelijkheid van medewerkers, verbetert de werk-privé balans en zorgt voor meer betrokkenheid en hart voor de zaak. Vraag vandaag nog een demo aan.

Klantinterview Vrijwilligers & Vrienden UMCG

Door Madelon Lucas 3 oktober

Verder lezen