Zwemmen in vrijwilligers

Door Gerrianne Pennings 6 april

Op een prachtige nazomerdag kwamen er meer dan 1500 bezoekers afkoelen in het zwembad. Het eerste seizoen van Zwembad De Fuut was een doorslaand succes!

Eind april begint het zwemseizoen weer in Reeuwwijk. We gaan in gesprek met Dieter Möckelmann, initiatiefnemer van de doorstart die het zwembad De Fuut vorig jaar maakte. Meer dan 250 vrijwilligers hebben zich aangesloten bij het burgerinitiatief om De Fuut open te houden. Dieter zegt met overtuiging: “Het Rooster was echt één van de succesfactoren in het hele plaatje.”

In het gemeentehuis met snorkels en zwembadjes

Het begon allemaal met een oproep via Facebook. In de Facebookgroep vol met actieve Reeuwijkers bleek al snel dat heel veel mensen De Fuut een warm hart toedragen. Dus toen de wethouder met twee scenario’s voor sluiting kwam, stonden er 150 mensen met snorkels en zwembadjes in het gemeentehuis. Uiteindelijk mocht het zwembad openblijven, op voorwaarde dat de Reeuwijkers het zelf draaiende zouden houden. Dieter zegt: “Kijk, als je zwembad open wilt houden, moet je daarvoor ook wat willen doen.”

Overtuigd door Het Rooster

“En dan moet je aan de slag,” zegt Dieter. Er moest van alles worden georganiseerd. Eén van de dingen was het rooster. Dieter vertelt: “Ik ben goed op de hoogte van wat er mogelijk is met IT en ik wist dus ook vrij snel dat 250 vrijwilligers roosteren met een online spreadsheet niet zou gaan werken. We zijn op zoek gegaan systeem waarbij de vrijwilligers zelf eigenaar zouden zijn over het rooster. Bij Het Rooster vonden we precies wat we zochten. We hebben ook wel naar een aantal andere opties gekeken, maar Het Rooster was betaalbaar en de fijne service sprak mij gelijk aan.” De vrijwilligers hebben zich vanaf het begin zelf ingeroosterd en het zwembad draaide daardoor met een 100% bezetting: voor elke dienst was een vrijwilliger beschikbaar.

Meer dan alleen een zwembad

In Het Rooster werken we met verschillende groepen, omdat alles draait op vrijwilligers. In theorie zou het zwembad ook kunnen draaien op zo’n 80 tot 90 vrijwilligers, maar iedereen zou dan net wat meer moeten doen. Nu kan iedereen die dat wil een bijdrage leveren. Als je het leuk vindt, mag je een EHBO-cursus volgen. Dieter vertelt: “Zwembad De Fuut is veel meer dan een alleen een zwembad. Sommige mensen in Reeuwijk voelen zich soms schuldig als ze niet actief zijn bij De Fuut. Het is echt een verbindende plek in ons dorp.”

Dat bleek ook uit de activiteiten die we hebben georganiseerd. Dieter zegt: “Allerlei lokale ondernemers wilden graag betrokken worden bij De Fuut. Zo konden we een groot scherm in het zwembad zetten en een filmavond organiseren. Een ander voorbeeld is de wellness avond die we hebben gehouden, samen met de kapper en andere lokale ondernemers.” We praten verder over runnen van een organisatie op basis van vrijwilligers in een kleine gemeenschap. Dieter zegt: “In het publieke domein is het van levensbelang om te laten zien dat je bestaansrecht hebt. We leven in een samenleving waarin we bereid moeten zijn om met elkaar onze publieke ruimte te delen. Als je hierin bepaalde voorzieningen wilt, zal je daar je ook zelf voor moeten inzetten.”

Grootste jaar ooit

We praten over de unieke positie van het zwembad. Meer vrijwilligers dan er eigenlijk nodig zijn om de tent open te houden, is een luxe waar veel organisaties van dromen. We vragen naar het geheim van De Fuut. Dieter zegt: “Alles wat je aandacht geeft, groeit.” Dat betekent dus dat het bestuur van De Fuut heel veel accent legt op het vieren van de vrijwilligers. Dieter laat een flesje zien met een beetje zwembadwater. “Iedere vrijwilliger kreeg zo’n flesje om te laten zien dat we onze vrijwilligers echt waarderen. Zonder hen zou De Fuut niet meer bestaan.”

“Dit wordt het grootste jaar ooit voor De Fuut.” Dieter verwacht dat er meer bezoekers dan ooit naar De Fuut gaan komen. “Het zwembad staat nu. We gaan dit jaar nog een beetje experimenteren met Het Rooster, daarna gaan we met de vrijwilligers alles weer schoonmaken en dan kunnen we eind april weer open!”

www.zwembaddefuut.nl

Zorg voor meer betrokkenheid met zelfroosteren

Door Madelon Lucas 11 juni

Verder lezen