Het effect van controle houden of vertrouwen geven

Door Minke Thieme 21 december

Je bent naast al je ander verantwoordelijkheden ook roostercoördinator en iedere maandag ben je weer de hele dag bezig met het invullen van alle diensten voor volgende week. Iedereen op de juiste plek, alle gaten opgevuld.

Alles onder controle!

Na publicatie komen weer die berichtjes binnen. “Ik kan toch niet op die dag”, “Kan je die dienst misschien voor mij ruilen?” en na nog een paar van die berichten ben je weer een halve dag kwijt om te antwoorden, diensten te ruilen en te zoeken waar je nog beschikbaarheid hebt. Je krijgt geïrriteerde reacties en je merkt dat er niet echt betrokkenheid is bij de invulling van het rooster. En je wist zo zeker dat het rooster in orde was.

Zou dit echt niet anders kunnen?

Op een verjaardag spreek je een kennis. Zij is ook roostercoördinator en vertelt over de invoering van zelfroosteren, waarbij de verantwoordelijkheid voor het rooster bij de medewerkers en vrijwilligers zelf ligt. Samen hebben zij afspraken gemaakt hoe ze dat aanpakken: hoe ver van tevoren rooster je je in, hoe ga je om met ruilen, en wie hakt de knoop door als er echt een knelpunt is.

Het was in het begin best even spannend of het zou werken. Zou het team de verantwoordelijkheid pakken? En, net zo belangrijk: zou zij het zelf wel echt los durven laten? Maar na een maandje ging het eigenlijk als vanzelf.

Als er een dienst geruild moet worden dan wordt dat onderling geregeld en in plaats van een paar weken vooruit, zijn er nu al diensten over een paar maanden ingepland. Ze vertelt vrolijk dat ze op maandag nog maar een uurtje kwijt is aan het rooster en soms een berichtje moet versturen dat er nog wat diensten openstaan. Ze kan helemaal vertrouwen op het team.

De medewerkers voelen zich vrijer en het vertrouwen heeft ervoor gezorgd dat er veel meer flexibiliteit, draagvlak en betrokkenheid is.

Wat zou zelfroosteren voor effect hebben binnen jouw organisatie?

Zorg voor meer betrokkenheid met zelfroosteren

Door Madelon Lucas 11 juni

Verder lezen