Hoe overleef je de drukste periode van het jaar? 5 tips om jouw organisatie hierop voor te bereiden.

Door Madelon Lucas 7 december

Momenteel is het één van de drukste maanden van het jaar. Hoe zorg je ervoor dat jouw team effectief en efficiënt blijft werken te midden van alle leuke festiviteiten, feestdagen en vrije dagen? Voor degene die verantwoordelijk zijn voor de personeelsplanning is deze tijd altijd weer een enorme uitdaging.

In dit blog delen we een aantal waardevolle tips om de drukste periode van het jaar te overleven; maak gebruik van planningssoftware.

 

Tip 1: Plan vooruit met planningssoftware

Maak gebruik van een planningssysteem die voor jou een gedetailleerde planning kan opstellen. Op deze manier kun je al ver van te voren zien wanneer er piekmomenten zijn. Verdeel taken en projecten gelijkmatig over het team, zodat je iedereen in zijn of haar kracht zet. Zorg dus dat je overbelasting vermindert door een effectieve planning op te stellen.

Tip 2: Vervroeg de vakantieaanvraag

Laat jouw medewerkers ver van te voren hun vakantieplanning invullen. Op die manier heb jij ruim de tijd, om aan de hand van jouw personeelsplanning en piekmomenten, de juiste hoeveelheid medewerkers beschikbaar te hebben. Hiermee zorg je dat medewerkers zich kunnen voorbereiden op de piekperiode. En jij ook!

Tip 3: Zorg voor flexibiliteit

Bouw flexibiliteit in je planning in om aan de behoeften van je team en het seizoen te voldoen. Personeelsplanningssoftware maakt het eenvoudig om snel aanpassingen te doen en in te spelen op onverwachte veranderingen, zoals de piekmomenten tijdens de feestdagen. Het gebruik van piketdiensten kan hier ook bij helpen.

Tip 4: Probeer werkzaamheden te automatiseren

Goede planningssoftware helpt jou administratief intensieve taken te vereenvoudigen. Alle zogenoemde terugkerende saaie taken kan een softwarepakket prima oppakken. Denk hierbij aan roosterwijzigingen, vakantieaanvragen en urenregistratie. Zo maak je tijd vrij voor belangrijkere taken.

Tip 5: Beloon jouw medewerkers

Deze tip wilde ik toch ook meegeven. Juist in de meest drukke tijd van het jaar is het belangrijk om jouw medewerkers en alle vrijwilligers die jou helpen niet te vergeten. Laat zien dat je blij met ze bent voor alles wat ze voor je doen. Beloon en motiveer jouw team, wat bijdraagt aan een positieve werkcultuur. Naast dat deze piekperiodes een hoge werkdruk met zich meebrengen, zijn het namelijk ook gezellige tijden om in te werken.

Overleef de piekmomenten tijdens deze drukke feestmaand door slim gebruik te maken van personeelsplanningssoftware. Hierdoor verhoog je waarschijnlijk ook de productiviteit en de medewerkerstevredenheid.

Advies nodig? Vraag vrijblijvend een demo van Het Rooster aan.

 

 

Vakantieplanning versus personeelsplanning

Door Madelon Lucas 23 april

Verder lezen