Immigrant of vluchteling

Door Lennart Pilon 16 februari

“Je zoekt het maar uit met je rooster. Ik kom gewoon op dinsdag. Dat doe ik al 15 jaar.” Willem beent het kantoor uit.

Volgens een theorie bestaat het digitale landschap uit drie bevolkingsgroepen. Digital natives, immigranten en vluchtelingen.

Natives zijn digitaal geboren. Ze kunnen zich niet herinneren dat er een leven zonder iPads is. Telefoons met een snoer zijn onbekend, en ze hebben nog nooit gewacht tot hun foto’s ‘ontwikkeld’ zijn.

Immigranten weten nog hoe het was zonder smartphone. Ze doen lekker mee in de digitale wereld, maar af en toe valt hun dialect op. Ze wonen hier, maar komen ergens anders vandaan. Hun eerste computer had een zwart-groen scherm.

En als laatste, de vluchtelingen. Ze zijn de digitale wereld in gekatapulteerd, en hebben zich maar te redden. Een deel van hen gaat in verzet, en doet niet mee. Een ander deel probeert er het beste van te maken. Sms-jes sturen ze zonder hoofdletters of interpunctie.

De theorie komt uit 2001, zestien jaar geleden. De digitale wereld is nu nog veel meer geïntegreerd in de ‘echte’ wereld. Er zijn geen telefoons meer, alleen smartphones. Muziek luister je online via Spotify. Wanneer heb je voor het laatst een CD gekocht? Ik ken geen 60-plussers zonder iPad en zelfs mijn oma (86!) bankiert online.

De vluchtelingen worden immigrant. Ook in jouw team, en daarom veranderden de verwachtingen.

In 2001 was het vaak nog normaal om het rooster uit te printen en aan de muur te hangen. In 2017 is zo’n papier met plakband, Tipp-Ex en markeerstiften een afknapper – misschien zelfs een reden om ergens anders aan de slag te gaan.

Tijd om het anders aan te pakken. Meer van deze tijd, met meer aansluiting bij de belevingswereld van je mensen.

En soms houd je een paar vluchtelingen in je team. Een klein groepje, dat moedig weerstand biedt tegen de digitale Romeinen. Mensen zoals Willem. Die komt gewoon op dinsdag.

Vakantieplanning versus personeelsplanning

Door Madelon Lucas 23 april

Verder lezen