Onbeperkt aantal vakantiedagen een goed idee?

Door Pascal Dijkman 2 september

Laatst las ik een LinkedIn bericht waarin iemand aangaf onbeperkt aantal vakantiedagen te hebben in zijn contract.
Mooi staaltje vrijheid creëert verantwoordelijkheid.

Het gaat daar dus niet om hoeveel dagen je werkt. Het gaat om wat je bereikt in de dagen dat je werkt.

Resultaatgericht werken

Zolang de missie en doelstellingen van de medewerkers én organisatie helder zijn, maakt het dus niet uit als je 10 weken vakantie neemt. Resultaatgericht werken wordt belangrijker en zo zorg je ook voor een betere werk-privé balans.

“Ik geloof er heel sterk in dat gelukkige “werknemers” productiever zijn! En wie wordt er nou niet gelukkig van vakantie?”

Het zelf bepalen van je eigen (werk)tijden kan ook heel goed door te gaan zelfroosteren. Dat heeft zoveel voordelen! Lees ons blog hierover een blog.

Zelf bepalen wanneer én waar je werkt

Niet alleen het zelf kunnen bepalen van werktijden, maar ook de plek waar je gaat werken is belangrijk. Ook deze vrijheid om zelf te bepalen wanneer je wáár werkt, zorgt voor enorme voordelen. Zo kun je er ook altijd voor kiezen om op een tropisch eiland te werken tijdens die 10 weken vakantie;-).

To thuiswerk or not to thuiswerk

Ik kan niet altijd optimaal thuiswerken. Te veel afleiding, niet altijd een goede werkplek. Ik heb het nodig om de grens tussen werk en privé niet te veel te laten vervagen. Klinkt dubbel. Alle vrijheid willen om te kiezen waar en wanneer ik wil werken en toch een scheiding tussen die twee werelden nodig hebben. En toch werkt het. Ik voel heel goed aan wanneer die grens aan het vervagen is. Wanneer ik het nodig heb om ergens anders mijn Macbook dicht te klappen, even te resetten door onderweg te zijn naar huis.

  • Wanneer ik weer op kantoor wil werken.
  • Wanneer ik weer onder de mensen wil zijn.
  • Wanneer ik denk meer uit mijn dag te kunnen halen op kantoor en wanneer thuis.
  • Wanneer ik even vakantie nodig heb.

Daar gaat het juist om

Alleen ik kan dat voor mezelf bepalen. Ik weet het best hoe ik optimaal presteer. Hoe ik het beste resultaat behaal. Hoe ik het productiefst ben. Zowel zakelijk als privé. Want ja beste mensen. Ook privé levert het heel veel op. Als ik thuis ben, ben ik ook echt thuis. Ben ik een leukere partner en vader. Een leuker mens die de mensen om mij heen de aandacht kan geven die ze verdienen.

Mijn bedrijf en gezin, vrienden en familie (privé) en ikzelf verdienen de beste versie van mezelf.

Wat denk jij? Onbeperkt aantal vakantiedagen. Goed plan?

Vakantieplanning versus personeelsplanning

Door Madelon Lucas 23 april

Verder lezen