Flexibel werken: hoe je jouw personeelsroosters kunt aanpassen aan moderne behoeften

Door Madelon Lucas 23 januari

Als we afgelopen week naar buiten kijken, is het sneeuw wat we zagen. Alles wit. Superleuk als je niet de weg op hoeft. Lekker sleeën of een heerlijke wandeling. Maar wat als je wel naar je werk toe moet? Sommige beroepen kun je nu eenmaal niet vanuit huis doen, denk aan eenieder die in de dienstverlening zit.

Flexibel werken is het nieuwe normaal.

Werknemers willen meer en meer de regie houden over hun werk-privé balans. Zelf kunnen bepalen wanneer je werkt en waar.

Flexibel werken biedt tal van voordelen, waaronder een betere werk-privébalans, verhoogde productiviteit en een hogere medewerkerstevredenheid. Wel is het noodzakelijk dat personeelsroosters hierop worden aangepast. Hieronder geven we 7 tips die noodzakelijk zijn om flexibel werken succesvol te laten zijn.

 

Tip 1: Maak duidelijke afspraken

Als je gaat werken met flexibele werktijden is het van belang dat je vooraf duidelijke afspraken maakt. Je wilt natuurlijk wel weten wanneer een medewerker bereikbaar is en komt werken. Alles goed vastleggen over de geboden flexibiliteit is van belang. Bij vrijheid hoort ook verantwoordelijkheid.

 

Tip 2: Maak gebruik van flexibele roostermodellen

Wil je flexibel werken succesvol laten zijn, dan hangt dit ook af van het gebruik van diverse roostermodellen. Denk aan vaste begin- en eindtijden, deeltijdroosters, (vaste) thuiswerkdagen en wellicht job sharing. Uiteraard is het wel van belang dat je kijkt wat voor jouw organisatie toepasbaar en haalbaar is.

 

Tip 3: Zelfroosteren

Geef jouw medewerkers de vrijheid om hun eigen roosters aan te passen, binnen bepaalde richtlijnen. Dit verhoogt de autonomie en verantwoordelijkheid. Het Rooster is al jaren voorstander van zelfroosteren.

 

Tip 4: Gebruik planningssoftware

Flexibiliteit vereist een goed softwarepakket. Dat kan niet op een Excelsheet. Maak gebruik van  planningssoftware waarin je roosters makkelijk kunt aanpassen. Houd hierbij rekening met de beschikbaarheid en voorkeuren van jouw medewerkers. Hiermee vergroot je de inzichtelijkheid en de efficiëntie van jouw personeelsplanning.

 

Tip 5: Bied ondersteuning

Laat jouw medewerkers niet zwemmen. Zorg voor een passende training en ondersteuning voor zowel hen als het management hoe om te gaan met flexibel werken. Denk hierbij aan de noodzakelijke vaardigheden zoals werken met Teams, gebruik van de online planningssoftware, etc.

 

Tip 6: Flexibiliteit als jouw kernwaarde

Integreer flexibiliteit als een kernwaarde in de bedrijfscultuur. Moedig leidinggevenden en teamleden aan om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Iedereen moet openstaan voor deze nieuwe manier van werken. Een flexibele mindset bevordert een positieve werkomgeving en draagt bij aan het succes van het flexibele werken.

 

Tip 7: Blijf evalueren

Deze laatste tip zet ik er ook maar in, aangezien flexibel werken een continu proces is. Evalueer regelmatig of de huidige manier van werken nog past, of de gemaakte roosters nog werken. Pas waar nodig roosters aan. Belangrijk is om te voldoen aan de veranderende behoeften van zowel jouw organisatie als jouw medewerkers. Flexibiliteit vraagt om flexibiliteit. Verzamel regelmatig feedback en evalueer de effectiviteit van het flexibele werken.

Door flexibel werken binnen jouw organisatie te omarmen en effectieve personeelsroosters te ontwikkelen, kunnen organisaties zich positioneren als moderne werkgevers die klaar zijn voor de toekomst. In het begin vergt dit wellicht wat aanpassingen van beide kanten, maar al snel zie je het voordeel ervan in. Jouw medewerkerstevredenheid stijgt, de productiviteit verbetert waardoor jouw organisatie nog succesvoller wordt.

Ben jij klaar voor de toekomst?

Vakantieplanning versus personeelsplanning

Door Madelon Lucas 23 april

Verder lezen