Vakantieplanning versus personeelsplanning

Door Madelon Lucas 23 april

De lente is (hopelijk) nu toch echt begonnen en de zomer ligt op de loer. De tijd waarop veel mensen op vakantie gaan, even de welverdiende pauze van het dagelijkse leven. Voordat je jouw koffers pakt en de deur achter je dichttrekt, is het belangrijk dat je een goede vakantieplanning maakt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw team.

Een vakantieplanning voor jou privé heeft eigenlijk veel overeenkomsten met een personeelsplanning tijdens de vakanties. Hoe dan?

 

Plan vooruit

Jouw vakantie plan je vaak ver vooruit. Doe dit dan ook met jouw personeelsplanning. Zowel schoolvakanties als officiële feestdagen zijn al ver van te voren bekend. Vraag ruim op tijd aan jouw team wie er wanneer op vakantie wil. Vergeet vooraf niet, indien dit noodzakelijk is, ook duidelijk aan te geven wie wanneer op vakantie mag. Iedereen heeft recht op vakantie, maar niet allemaal tegelijkertijd.

 

Maak jouw planning passend

Je wilt op vakantie, dan kies je zorgvuldig jouw bestemming. Aan het strand of in de bergen, huisje of hotel. Exact wat bij jou past. Zo is het ook met jouw personeelsplanning. Per dienst bekijk je goed hoeveel mensen er nodig zijn en wie er het beste op een dienst past. Voorkom dat medewerkers met dezelfde taken en skills allemaal tegelijkertijd weg zijn, waardoor jij jouw planning niet rond krijgt.

 

Zelfplannen-zelfroosteren

Jouw vakantie regel je ook zelf, waarom dan ook jouw rooster niet. Geef jouw medewerkers de vrijheid en flexibiliteit om zelf hun rooster te bepalen en in te vullen. Laat hen zelf hun diensten inplannen of waar dan nodig ruilen. Dit geeft ze én meer verantwoordelijkheid én zorgt ervoor dat ze hun privé – werkbalans kunnen verbeteren.

 

De juiste skills aan boord?

Voor jouw vakantie is het belangrijk om te checken of je alle benodigde reisdocumenten hebt. Denk aan paspoort, visa en verzekeringen. En heb je alle benodigde vaccinaties?

Voor een passende personeelsplanning is het belangrijk dat iemand wel de juiste skills en know how heeft voor een desbetreffende dienst. Iemand die geen verstand heeft van computers, kun je maar beter niet een IT-dienst geven. Heb je iemand voor aan de balie nodig, kies dan voor iemand die het leuk vindt om met mensen om te gaan en communicatief vaardig is.

 

Wees flexibel

Dit is zo makkelijk gezegd. Maar wat doe je als je net die mooie excursie hebt gepland en het begint te regenen? Afzeggen kan niet zo maar. Zo is het ook voor jouw personeelsplanning. Wees bereid om aanpassingen te maken. Een file, iemand is ziek of er is een andere reden waarom iemand niet kan werken. Zorg voor een zogezegde flexpool, zodat je altijd iemand standby hebt staan en de werkzaamheden gewoon door kunnen gaan.

Met een goed doordachte vakantie- en personeelsplanning kun je optimaal genieten en weet je ook dat de werkzaamheden op de juiste manier door blijven gaan. En geef jouw medewerkers de regie over hun taken en start vandaag nog met zelfroosteren.

Meer weten over zelfroosteren? Vraag vrijblijvend een demo bij ons aan.

Klantinterview Theater Het Postkantoor

Door Madelon Lucas 16 april

Verder lezen