Veilig inloggen bij Het Rooster. Wat zijn de mogelijkheden

Door Pascal Dijkman 2 juni

Het Rooster wordt gebruikt door organisaties die hun mensen willen (laten) inroosteren. Hoe zorg je ervoor dat de (persoons)gegevens die opgeslagen worden veilig zijn? Dat alleen de mensen die toegang moeten hebben dat ook krijgen. Daar doen wij heel veel voor.

Een belangrijk onderdeel van deze beveiliging is de manier van inloggen. Het Rooster biedt verschillende manieren om veilig in te loggen. Zonder teveel in te gaan op de technische details leggen we in dit blogartikel uit welke methodes wij bieden om in te loggen.

Het Rooster biedt verschillende manieren om veilig in te loggen. Van de standaard gebruikersnaam + wachtwoord methode met of zonder 2FA tot SSO ( Single Sign On). Nog niet bekend met 2FA en SSO? Lees dan snel verder.

De “harde” inlog

‘Hard ’ inloggen is de meest gebruikte en bekendste vorm van inloggen. De gebruiker komt pas in de rooster-omgeving als de inlognaam en wachtwoordcombinatie juist ingevoerd zijn.

Inloggen doormiddel van inlognaam en wachtwoord heeft één klein nadeel: Het wachtwoord wordt wel eens vergeten.

Gelukkig geeft Het Rooster de mogelijkheid het automatisch gegenereerde wachtwoord te wijzigen in iets wat makkelijk te onthouden is voor de gebruiker. Ook is er de mogelijkheid te kiezen om “ingelogd te blijven”. Lukt het nog niet om in te loggen?  Dan is er altijd nog de “wachtwoord vergeten” optie. In dat geval wordt er een mail gestuurd om het wachtwoord te resetten.

Tip!

Veel browsers hebben de mogelijkheid om (automatisch) wachtwoorden op te slaan. Daarnaast bestaan er programma’s die speciaal zijn ontwikkeld om op een veilige manier wachtwoorden te beheren. Op deze manier maak je het inloggen nog wat veiliger.

Extra beveiliging

Het Rooster biedt ook de mogelijkheid in te loggen via twee-staps-verificatie of twee-factor-authenticatie (2FA). Dit is een extra beveiligingslaag voor je account. Deze extra laag voorkomt dat mensen toegang kunnen krijgen tot jouw account, wanneer ze je wachtwoord hebben achterhaald.

Er zijn verschillende apps voor je mobiele telefoon die codes kunnen genereren waarmee je kan inloggen. Zo’n code is een beperkte tijd geldig, daarna wordt een nieuwe code gegenereerd. Je gebruikt voor deze verificatie bijvoorbeeld de Lastpass Authenticator of de Google Authenticator.

Deze manier van inloggen is heel veilig maar vereist wel een extra handeling. Dit gaat een beetje ten koste van het gebruiksgemak.

Veilig én makkelijk

Eenmalig inloggen. Oftewel, Single sign on is een authenticatietool die gebruikers met slechts één set inloggegevens veilig toegang tot meerdere applicaties en services geeft.

Single sign-on maakt het leven een stuk gemakkelijker. Gebruikers hoeven geen meerdere wachtwoorden meer te onthouden en in te voeren, en geen vergeten wachtwoorden meer te resetten. Ook kunnen gebruikers toegang krijgen tot een hele reeks platforms en apps zonder elke keer te moeten inloggen.

Bij deze manier van inloggen is het van belang dat de gebruikers een werk mailadres gebruiken zodat wij een koppeling kunnen verzorgen met de mailomgeving van de organisatie.

Ben je benieuwd welke vorm het beste bij jouw organisatie past en hoe het werkt in de praktijk? Laat het ons weten en vraag een demo aan. We helpen je graag!

 

 

 

Klantinterview Vrijwilligers & Vrienden UMCG

Door Madelon Lucas 3 oktober

Verder lezen